Lukoil: Companiile rusești ar trebui să preia exemplul OPEC și să semneze un acord de plafonare a producției

Lukoil: Companiile rusești ar trebui să preia exemplul OPEC și să semneze un acord de plafonare a producției
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 30 sep 2016

Companiile petroliere din Rusia ar trebui să preia exemplul cartelului OPEC și să semneze, sub supravegherea ministerului energiei de la Moscova, un protocol menit a stabiliza producția de țiței, a declarat vineri CEO-ul Lukoil, CEO-ul Vagit Alekperov.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În pofida faptului că Alekperov a precizat că Lukoil este dispusă să negocieze o eventuală plafonare a producției, el a anunțat totodată că gigantul rus intenționează să-și păstreze actualul nivel al producției în Rusia de 86-88 milioane tone.

“Dacă dorim să participăm la proces (de stabilizare a producției - n.r.), ar trebui să adoptăm o poziție activă și, la fel ca ei (membrii OPEC - n.r.), să stabilizăm producția prin semnarea unui protocol sub coordonarea ministerului energiei de către toate companiile, care să cuprindă volumele la anumită dată. Compania noastră este dispusă să facă acest lucru”, a declarat Alekperov, citat de agenția rusă TASS.

Acordul OPEC va stabiliza prețul petrolului la 50 $/baril

CEO-ul Lukoil a anticipat și efectele acordului de reducere a producției OPEC semnat în aceste zile la Algier, el considerând că acesta va reuși doar să stabilizeze prețul la 50 de dolari pe baril și nu să-l și majoreze.

“Prețul petrolului se află deja peste 50 de dolari pe baril, acesta este nivelul care face profitabile investițiile în petrolul și gazul de șist. Prețul se va stabiliza la 50 de dolari pe baril și va aștepta rezultatele întâlnirii OPEc din noiembrie”, crede Alekperov.

Petrolul s-a apreciat cu peste 5% în urma anunțului semnării primului acord de reducere a producției OPEC din ultimii 8 ani CITEȘTE ȘI Petrolul s-a apreciat cu peste 5% în urma anunțului semnării primului acord de reducere a producției OPEC din ultimii 8 ani

Acord de reducerea producției OPEC

În cursul nopții de miercuri, statele membre OPEC au semnat primul acord de reducere, și nu plafonare, a producției din ultimii 8 ani.

Acordul vizează o micșorare a producției colective a cartelului până la un nivel cuprins între 32,5 și 33 de milioane de barili pe zi, de la actualul nivel de 33,2 milioane de barili pe zi înregistrat în luna august.

Acordul, semnat miercuri seară la Algier este unul preliminar, statele membre ale OPEC urmând a stabili detaliile aplicării acestuia în cadrul reuniunii următoare, din noiembrie.

Mișcarea OPEC este una surprinzătoare, reprezentând o întoarcere cu 180 de grade de la politica grupului din ultimii 2 ani de majorare a cotei de piață. Semnalul transmis este că și marii producători cu costuri de producție scăzute au suferit în actualul climat, caracterizat de prețuri reduse.

Cartelul OPEC și-ar putea reduce producția cu un milion de baril pe zi. Cine e de acord și cine se împotrivește CITEȘTE ȘI Cartelul OPEC și-ar putea reduce producția cu un milion de baril pe zi. Cine e de acord și cine se împotrivește

Producție record în Rusia

Producția de petrol a Rusiei se îndreaptă în septembrie spre un nou record post-sovietic, cu o creștere de până la 400.000 de barili pe zi. Producția de țiței și condensat a Rusiei urmează să atingă în medie, în această lună, 11,1 milioane de barili de petrol pe zi, peste nivelul de 10,7 milioane de barili pe zi în august, potrivit datelor preliminare ale Ministerului Energiei.

Astfel, producția de țiței va depăși nivelul de 10,9 milioane de barili pe zi din ianuarie, considerat de oficiali drept limită superioară în discuțiile care au avut loc în aprilie între statele producătoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
opec
rusia
lukoil
plafonare
producție
preț
petrol