Mina de uraniu de la Tulgheș-Grințieș va fi deschisă, a anunțat ministrul Energiei

Mina de uraniu de la Tulgheș-Grințieș va fi deschisă, a anunțat ministrul Energiei
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 sep 2021

Mina de uraniu de la Tulgheș-Grințieș va fi deschisă, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu. România va avea astfel în continuare combustibil nuclear propriu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Este extrem de important ca atunci când vorbim despre Sistemul Energetic Național să nu lăsăm loc populismului. Din păcate, azi unii colegi deputați au fluturat, în Parlament, tema populismului. Adevărul este următorul și este contrar celor afirmate de cei care încearcă să-și facă doar imagine. Mina de la Crucea: Această mină nu mai are uraniu, de aceea se închide. Are uraniu mina de la Tulgheș- Grințieș, mină care a trecut din administrarea Companiei Naționale a Uraniului în administrarea Nuclearelectrica pentru a asigura circuitul nuclear integrat. Așadar, vom deschide mina de uraniu de la Tulgheș-Grințieș pentru a avea în continuare combustibil nuclear propriu! Mai mult, uzina de la Feldioara este deja într-un contract de achiziție cu Nuclearelectrica. Astfel, Nuclearelectrica, prin miljocirea CNU, va avea la dispoziție circuitul nuclear integrat: așa vom face și octoxidul și dioxidul de uraniu și vom avea combustibil nuclear”, a anunțat oficialul, scrie News.ro.

Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus CITEȘTE ȘI Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus

Nuclearelectrica, compania care operează Centrala Nucleară din Cernavodă, a anunțat vineri că și-a înființat o filială pentru prelucrarea combustibililor nucleari, Fabrica de Prelucrare a Concentratelor de Uraniu-Feldioara, în urma încheierii contractului de vânzare-cumpărare a unor active de la Sucursala Feldioara a Companiei Naționale a Uraniului (CNU).

"Societatea Națională Nuclearelectrica informează acționarii și investitorii că în data de 24.09.2021 a fost înființată filiala SNN, Fabrica de Prelucrare a Concentratelor de Uraniu-Feldioara SRL, număr de ordine în Registrul Comerțului J8/2729/2021, CUI 44958790. Ca urmare a încheierii între SN Nuclearelectrica SA (SNN) și Compania Națională a Uraniului (CNU) a contractului de vânzare-cumpărare a unor active din cadrul liniei de procesare a concentratului de uraniu de la Sucursala Feldioara a CNU, în data de 18.03.2021, prin Hotărârea AGA nr. 4/05.04.2021, a fost aprobată înființarea unei filiale integral deținute de SNN, în calitate de asociat unic, filială care va avea ca principal obiect de activitate Prelucrarea Combustibililor Nucleari", anunță compania.

Nuclearelectrica a anunțat în martie că a semnat contractul pentru a cumpăra active ale uzinei de procesare a uraniului de la Feldioara, aparținând Companiei Naționale a Uraniului. Compania vrea să integreze ciclul de fabricație a combustibilului nuclear tip CANDU și va achiziționa terenuri, clădiri, construcții speciale, instalații, utilaje și echipamente, mai puțin activitatea de minerit.

Era predictibil falimentul City Insurance? CITEȘTE ȘI Era predictibil falimentul City Insurance?

De asemenea, în baza Hotărârii AGEA nr. 10/11 august 2021 a fost aprobat Actul Constitutiv al Filialei SNN Feldioara.

"SNN urmărește prin investițiile sale să își asigure infrastructura necesară pentru procesarea în condiții optime a materiei prime, să mențină și să consolideze ciclul integrat de combustibil care să sprijine proiectele de investiții ale companiei pe termen lung, acestea fiind aspecte care conferă companiei un avantaj competitiv și o abordare integrată a producției de energie nucleară", precizează compania.

Cele două unități de la Cernavodă asigură aproape 20% din producția totală de electricitate a țării.

Nuclearelectrica a realizat în prima parte a anului un profit net de 385,4 milioane de lei, în creștere cu 12,3% față de perioada similară a anului anterior. Veniturile din exploatare au urcat cu aproape 17%, la 1,38 miliarde lei.

Producția de energie realizată a fost de 4.890 GWh, în scădere cu 11,1% față de aceeași perioadă a anului trecut (5.499 GWh).

viewscnt
Afla mai multe despre
mina de uraniu
tulgheș-grințieș