Ministerul Energiei propune Guvernului înghețarea prețului gazelor pentru populației până la 31 martie 2017

Ministerul Energiei propune Guvernului înghețarea prețului gazelor pentru populației până la 31 martie 2017
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 iun 2016

Calendarul de liberalizare a prețului gazelor naturale pentru populație va fi suspendat până la 31 martie 2017, ceea ce echivalează cu înghețarea prețurilor în următoarele nouă luni, potrivit unui proiect de hotărâre publicat vineri pe site-ul Ministerului Energiei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

“În perioada 1 iulie 2016 – 31 martie 2017, prețul de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții casnici și producătorii de energie termică, numai pentru cantitățile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare și în centralele termice destinate consumului populației este de 60 lei/MWh", arată documentul citat.

Autoritățile vor să suspende astfel, în perioada 1 iulie 2016 – 31 martie 2017, prevederile Hotărârii Guvernului nr. 488/ 2015, privind stabilirea prețului de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții casnici și producătorii de energie termică, numai pentru cantitățile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare și în centralele termice destinate consumului populației în perioada 1 iulie 2015 – 30 iunie 2021.

Prețul de achiziție a gazelor naturale din producția internă va fi supus unei analize a Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

“Prețul de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții casnici și producătorii de energie termică, numai pentru cantitățile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare și în centralele termice destinate consumului populației, va fi supus unei analize efectuate de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, până la 1 martie 2017, în cadrul procesului de monitorizare anuală”, mai arată proiectul de act legislativ.

Potrivit unor declarații recente date de președintele ANRE, Niculae Havrileț, instituția a propus recent guvernului înghețarea prețului gazelor naturale pentru populație la nivelul actual până în octombrie, deși calendarul actual convenit de executiv cu Comisia Europeană și FMI prevede o creștere a prețului cu 10% de la 1 iulie, sau modificarea calendarului de liberalizare în acord cu noile prețuri de pe piață.

Potrivit calendarului de liberalizare a prețului gazelor naturale, prețul gazelor din producția internă ar trebui să crească de la 1 iulie cu 10%, de la 60 la 66 lei lei/MWh, în timp ce gazele din import ar putea costa 63 lei/MWh în perioada 1 iulie - 1 octombrie, scrie News.ro.

Scoția a început pregătirile pentru un nou referendum privind independența de Marea Britanie CITEȘTE ȘI Scoția a început pregătirile pentru un nou referendum privind independența de Marea Britanie

ANRE a trimis către Ministerul Energiei o adresa înregistrată în data de 10 iunie, dar prin care doar a prezentat o analiză a prețurilor la gaze naturale din producția internă, a prețurilor ponderate din import și a prețurilor gazelor din principalele hub-uri europene.

Șeeful ANRE a declarat luna aceasta că prețul mai scăzut al gazelor din import, estimat la 67 lei/MWh pentru ultimul trimestru al acestui an, față de 86 lei/MWh pentru gazele înmagazinate după 1 iulie 2016, ar putea obliga furnizorii de gaze să importe masiv în această iarnă, ponderea importurilor putând depăși 50%.

Liberalizarea prețurilor la energie s-a făcut treptat în ultimii ani, pentru a-i proteja pe consumatorii casnici de prețul mai ridicat de pe piața liberă. Însă în ultimul an, prețurile din piața liberă au scăzut mult mai mult decât se estima.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul energiei
pret gaze