Ministrul Energiei: Au fost suplimentate mai multe grupuri de câteva sute de MW, pentru producția de energie electrică

Ministrul Energiei: Au fost suplimentate mai multe grupuri de câteva sute de MW, pentru producția de energie electrică
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 ian 2017

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a anunțat luni că a dispus suplimentarea mai multor grupuri energetice, pentru majorarea producției de energie electrică. De asemenea, Bulgaria a cerut României un ajutor de urgență privind furnizarea de electricitate, însă autoritățile române au decis că nu pot furniza ajutor statului vecin, având în vedere situația din România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Pe partea de energie electrică, am dispus suplimentarea grupurilor de la Turceni, Rovinari, încă trei grupuri a câte 300 MW, care funcționează încă de ieri (duminică, 8 ianuarie, n.r.) și produc energie electrică”, a spus Petcu, în urma comandamentului întrunit la Dispeceratul Energetic Național (DEN).

De asemenea, a fost repornit un grup de la Complexul Energetic Hunedoara de 150 MW, iar CET Govora a intrat în producție cu un grup de 50 MW, scrie News.ro.

Mai mult, a existat o rezervă de energie hidro estimată pentru ziua de luni de 1.000 MW, din care s-au consumat 400 MW și mai există astfel 600 MW disponibili, a mai spus ministrul Energiei.

În urma solicitărilor venite din partea autorităților din Bulgaria, România a comunicat că nu poate sprijini țara vecină cu cantități de energie electrică.

”Aseară Bulgaria ne-a solicitat ajutor de urgență pe furnizarea de energie electrică, pentru că are o problemă în sistem. Ținând cont de situația delicată în care se poate afla România, nu ne-am asumat acest lucru și le-am comunicat vecinilor bulgari că nu putem să-I ajutăm”, a precizat Petcu.

RECORD Consumul de gaze a atins maximul ultimilor 27 de ani pe 7 ianuarie, prima zi a actualei perioade geroase CITEȘTE ȘI RECORD Consumul de gaze a atins maximul ultimilor 27 de ani pe 7 ianuarie, prima zi a actualei perioade geroase

Specialiștii în energie estimează un consum maxim de energie electrică de 9.500 MW în această perioadă de temperaturi scăzute.

Și Ungaria a dispus încă de acum câteva zile oprirea exporturilor, ca să își asigure rezervele.

Altfel, ministrul a arătat că s-a luat de duminică decizia ca Elcen, CET Brazi și CET Galați să producă energie electrică și termică folosind păcură, și nu gaze, ”eliberând un mare consum pe care aceste CET-uri le aveau pe gaze”.

Mai mult, ministrul Energiei s-a arătat deranjat de faptul că producătorul de energie Complexul Energetic Oltenia a luat în calcul să aibă stocuri doar pentru patru zile pentru producția de energia electrică și termică pe vârf de sarcină, urmând să facă o analiză în acest sens.

În cazul CEO, a fost suplimentat numărul de muncitori în cariere și capacitățile de extracție, a mai spus ministrul.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul energiei