Nouă state membre UE, în frunte cu Germania, resping o reformă a pieței electricității cerută de Franța

Nouă state membre UE, în frunte cu Germania, resping o reformă a pieței electricității cerută de Franța
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 oct 2021

Nouă state membre UE - Germania, Austria, Luxemburg, Danemarca, Estonia, Finlanda, Irlanda, Letonia și Olanda - se opun, într-o declarație comună, unei reforme a pieței europene a electricității reclamate de către Franța, care vrea ca prețul electricității să fie decuplat de prețul gazelor naturale, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Având în vedere faptul că creșterea prețurilor energiei se explică prin factori mondiali, trebuie să fim extrem de prudenți înainte să ne amestecăm în structura piețelor energetice interne. Aceasta nu poate fi o soluție pentru amortizarea crizei actuale”, avertizează ei cu o zi înaintea unei reuniuni a miniștrilor Energiei din UE.

Platforme de comerț electronic pe care poți să-ți construiești afacerea online CITEȘTE ȘI Platforme de comerț electronic pe care poți să-ți construiești afacerea online

În prezent, gazele naturale contribuie la stabilirea prețului global pe piața comună a electricității, scrie News.ro.

Prețul mediu al electricității este tras în sus, pe măsură ce se recurge la energie fosilă, mai scumpă, în vederea satisfacerii unui consum tot mai mare.

În urma unei creșteri a prețului electricității pe piața angro, din cauza energiei fosile, Franța cere o ”decuplare” cu scopul ca prețul ”foarte ieftin” al energiei nucleare să se alinieze cursului gazelor naturale.

Cele mai mari amenințări informatice pentru companii CITEȘTE ȘI Cele mai mari amenințări informatice pentru companii

Însă aceste nouă state membre UE nu vor să audă de așa ceva.

Fără să numească Parisul, ele subliniază că ”nu pot susține nicio măsură care contravine pieței interne a electricității, de exemplu o reformă ad-hoc a pieței angro”, pe care are loc o concurență între furnizori de electricitate care ”contribuie la inovație, la securitatea aprovizionării și care este un element-cheie în facilitarea tranziției” către energia fără carbon, subliniază cele nouă state UE.

Piața comună a electricității ”funcționează bine de 20 de ani, cu prețuri cu adevărat competitive (...). O intervenție poate fi extrem de periculoasă și poate distruge orice încredere în această piață”, avertiza, la începutul lui octombrie, ministrul luxemburghez al Energiei Claude Turmes.

Automatica SA: pionierul automatizărilor din România în era Industriei 4.0 CITEȘTE ȘI Automatica SA: pionierul automatizărilor din România în era Industriei 4.0

Comisia Europeană (CE) consideră, la rândul său, ”eficient” acest sistem - denumit al ”tarifelor marginale” -, deoarece el încurajează dezvoltarea energiei regenerabile, al cărei cost de funcționare este mic, dar care necesită o investiție masivă la lansare.

Comisia anunța la jumătatea lui octombrie că vrea să ancheteze cu privire la ”componente anticoncurențiale” și manipulări, însă fără să pună la îndoială piața energiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
electricitate