OMV Petrom și Romgaz au declarat oficial Neptun Deep drept zăcământ comercial

OMV Petrom și Romgaz au declarat oficial Neptun Deep drept zăcământ comercial
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 dec 2022

OMV Petrom și Romgaz, concesionarii Neptun Deep, cel mai mare perimetru offshore de gaze naturale din Marea Neagră românească, au depus la Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) declarația oficială privind comercialitatea zăcămintelor descoperite pe perimetru, prin care se face trecerea de la stadiul de explorare la cel de exploatare a concesiunii și care constituie etapă premergătoare înaintea deciziei finale de investiție, potrivit informațiilor Profit.ro, confirmate de OMV Petrom.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

De ce este important: Declarația înseamnă că zăcămintele au valoare comercială și pot fi exploatate în condiții de rentabilitate economică.

De asemenea interesant: Cu câteva zile în urmă, Transgaz, operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale, a inițiat, în urma unei solicitări primite în acest sens, o procedură neangajantă de testare a cererii din partea potențialilor cumpărători ai gazelor care ar urma să fie extrase din Neptun Deep, necesară demarării lucrărilor la conducta Tuzla-Podișor, care va prelua de la țărm gazele de pe perimetru. Operatorul nu a dezvăluit cine a transmis solicitarea, însă cel mai adesea, în astfel de situații, solicitanții inițiali sunt chiar concesionarii perimetrelor de hidrocarburi care urmează să fie conectate la sistemul national de transport.

Consiliul Fiscal confirmă Profit.ro - Guvernul ascunde supraimpozitarea și compensarea din energie în afara bugetului: Pledăm pentru transparentizare! CITEȘTE ȘI Consiliul Fiscal confirmă Profit.ro - Guvernul ascunde supraimpozitarea și compensarea din energie în afara bugetului: Pledăm pentru transparentizare!

Declarația de descoperire comercială reprezintă un pas intermediar în procesul de luare a deciziei finale de investiție si începerii dezvoltării. Investiția totala a titularilor pentru dezvoltarea proiectului a fost estimata la pana 4 miliarde de euro. În contextul îndeplinirii tuturor pașilor procedurali, decizia finală de investiție este estimată pentru mijlocul anului 2023, iar prima producție de gaze pentru începutul anului 2027″, au spus reprezentanții OMV Petrom.

Potrivit acordului petrolier de concesionare a Neptun Deep, declarația de descoperire comercială trebuia depusă obligatoriu până la finalul anului, după ce, în prima parte a lui 2022, concesionarii reușiseră să obțină o amânare de la Guvern.

Legea Petrolului prevede că lucrările de dezvoltare și exploatare a zăcămintelor comerciale de petrol se pot executa numai pentru rezerve confirmate de ANRM, la propunerea titularilor de acord petrolier.

ULTIMA ORĂ DECIZIE Bacșișul - legiferat și fiscalizat. Cum vei plăti la restaurant și cum le vei putea \ CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DECIZIE Bacșișul - legiferat și fiscalizat. Cum vei plăti la restaurant și cum le vei putea "mulțumi" chelnerilor

În timp ce OMV Petrom estimează că decizia finală de investiție în proiect va fi luată la jumătatea lui 2023, ministrul Energiei, Virgil Popescu, declara în ianuarie, înainte de adoptarea noii Legi offshore, că își dorește ca decizia finală de investiție pentru Neptun Deep să fie luată încă de anul acesta.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze naturale marea neagra
neptun deep omv petrom romgaz
austria romania schengen