OMV Petrom transferă juridic de la Viena la București explorarea offshore din Bulgaria. Fuziune transfrontalieră sub umbrela unui fost furnizor de gaze din România

OMV Petrom transferă juridic de la Viena la București explorarea offshore din Bulgaria. Fuziune transfrontalieră sub umbrela unui fost furnizor de gaze din România
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 18 aug 2022

OMV Petrom, cel mai mare producător de hidrocarburi din România, la care acționari majoritari sunt austriecii de la OMV, se află în proces de transfer juridic de la Viena la București al controlului asupra activității de explorare de țiței și gaze din blocul offshore Han Asparuh din sectorul bulgăresc al Mării Negre, la care deține o participație de 42,86%, restul fiind în posesia francezilor de la Total Energies.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Participația la perimetrul bulgăresc este deținută prin intermediul societății OMV Offshore Bulgaria GmbH, pe care OMV Petrom o controlează 100%, dar care este înregistrată în Austria, la Viena. OMV Petrom a cumpărat Offshore Bulgaria GmbH în 2020 de la compania-mamă OMV; contra sumei de circa 27 milioane euro.

Consiliul Concurenței își prezintă calculele: Cu cât a scăzut prețul benzinei în ultima lună CITEȘTE ȘI Consiliul Concurenței își prezintă calculele: Cu cât a scăzut prețul benzinei în ultima lună

Acum, OMV Offshore Bulgaria GmbH urmează să fie absorbită de o firmă din România, deținută de asemenea integral de către OMV Petrom.

Până în 2019 inclusiv, activitatea de furnizare de gaze naturale către clienți finali a OMV Petrom, cu rulaje anuale de peste 3 miliarde lei, s-a desfășurat prin intermediul companiei OMV Petrom Gas SRL, după care a fost transferată la societatea-mamă. În mai anul acesta, OMV Petrom Gas SRL a fost redenumită OMV Petrom E&P Bulgaria SRL, iar obiectul principal de activitate i-a fost modificat în "extracția gazelor naturale".

Facebook și Instagram - acuzate că ar urmări fiecare mișcare a utilizatorilor de iPhone CITEȘTE ȘI Facebook și Instagram - acuzate că ar urmări fiecare mișcare a utilizatorilor de iPhone

Planul OMV Petrom este ca OMV Petrom E&P Bulgaria SRL, societatea din România (fosta OMV Petrom Gas SRL), să preia prin absorbție compania vieneză OMV Offshore Bulgaria GmbH, cu tot cu participația de 42,86% la licența de explorare a blocului Han Asparuh și cu drepturile și obligațiile prevăzute de acordul de operare în comun a perimetrului încheiat cu Total, fiind deja întocmit în acest scop un proiect de fuziune transfrontalieră.

"Fuziunea dintre OMV Bulgaria și OMV Petrom E&P face parte din strategia de reorganizare a grupului OMV Petrom, obiectivul fiind reprezentat de simplificarea structurii și asigurarea unui management mai eficient, prin raționalizarea operațiunilor de management și servicii. În lumina celor de mai sus, organele corporative competente ale societăților implicate în procesul de fuziune au decis implementarea fuziunii din următoarele motive: (i) Consolidarea de către grupul OMV Petrom a afacerii și a managementului în România; (ii) centralizarea activităților operaționale ale grupului OMV Petrom în regiune; (iii) unificarea managementului și a activităților de control desfășurate în prezent de ambele entități; (iv) o mai bună aliniere a structurii corporative cu locația de creare a valorii, respectiv locul în care funcția de management se preconizează a fi amplasată în viitorul previzibil (i.e. România); (v) simplificarea procedurilor de raportare (contabilă și financiară) utilizate atât față de autorități, cât și față de acționarii grupului, prin conceperea uniformă a acestora și eliminarea costurilor aferente; (vi) reducerea costurilor administrative legate de funcționarea grupului OMV Petrom în regiune; și (vii) elaborarea unui plan de investiții coerent corelat cu nevoile și oportunitățile comune de investiții, precum și cu strategia generală de dezvoltare a grupului OMV Petrom", se menționează în documentul citat.

Decretul lui Putin care interzice vânzarea băncilor complică eforturile OTP de a ieși de pe piața rusească CITEȘTE ȘI Decretul lui Putin care interzice vânzarea băncilor complică eforturile OTP de a ieși de pe piața rusească

În iunie, OMV Petrom a majorat rezervele de capital ale OMV Bulgaria cu 11 milioane euro (peste 54 milioane lei) și capitalul social al OMV Petrom E&P – cu 120.000 lei. 

Perimetrul Han-Asparuh este situat în vestul Mării Negre, în Bulgaria, la sud de perimetrul Neptun Deep din România și se întinde pe o suprafață de 13.819 kmp cu o adâncime maximă a apei de peste 2.000 m. Activitățile de explorare au început în 2012 și au inclus studii geologice și geofizice precum și forajul a trei sonde de explorare. O campanie extinsă de achiziție seismică 3D a fost finalizată în mai 2020, pe o suprafață de 5.614 kmp. Pentru 2022 și 2023 sunt programate foraje de explorare.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom han asparuh bulgaria
gaze naturale marea neagra bulgaria
omv total