OPEC și statele din afara cartelului au ajuns la un acord de reducere a producției

OPEC și statele din afara cartelului au ajuns la un acord de reducere a producției
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 10 dec 2016

Organizația Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a ajuns sâmbătă la un acord cu producătorii din afara cartelului în vederea reducerii producției pentru a suține revenirea prețurilor și a economiilor dependente de țiței, informează Bloomberg și Wall Street Journal.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Acordul urmărește reducerea producției globale cu 600.000 de baril de petrol pe zi. Reducerea producției se va adăuga celei convenite între statele OPEC în noiembrie. Un astfel de nivel de cooperare este fără precedent în ultimii 15 ani.

“Am reușit să adunăm 25 de țări din OPEC și din afara OPEC cu ideea de a stabiliza piața petrolului și a asigura un preț correct pentru acesta”, a afirmat ministrul Energiei din Venezuela, Eulogio del Pino, citat de Bloomberg.

OPEC și-a majorat producția cu 320.000 barili/zi în luna în care a convenit reducerea acesteia cu 1,2 milioane de barili/zi CITEȘTE ȘI OPEC și-a majorat producția cu 320.000 barili/zi în luna în care a convenit reducerea acesteia cu 1,2 milioane de barili/zi

Rusia anuntașse deja că este dispusă să reducă producția cu 300.000 de barili pe zi. Contribuția semnificativă a Rusiei la stabilizarea pieței face ca celorlalte state din afara OPEC care vor participa la acord să le revină sarcina de a reduce producția, cumulat, tot cu 300.000 de barili zilnic.

La finele lunii trecute, OPEC a încheiat la Viena, primul acord de reducere a producției din ultimii 8 ani.

“OPEC a dovedit scepticilor că trăiește. Mutarea va accelera reechilibrarea pieței și reducerea stocurilor de petrol la nivel global”, a afirmat Amrita Sen, analist la Energy Aspects, la acel moment.

Totuși, producția cartelului s-a majorat în noiembrie, luna semnării acordului de reducere a producției OPEC, cu peste 320.000 de barili pe zi, atingând un nivel record de 33,86 milioane de barili pe zi.

viewscnt
Afla mai multe despre
opec
petrol
producatori
producatori
titei