OPEC trebuie să decidă dacă să prelungească acordul de reducere a producției de petrol fără să știe ce vor face producătorii din SUA

OPEC trebuie să decidă dacă să prelungească acordul de reducere a producției de petrol fără să știe ce vor face producătorii din SUA
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 nov 2017

Reprezentanții OPEC trebuie să hotărască săptămâna viitoare dacă să prelungească sau nu acordul global de reducere a producției de petrol, fără să știe dacă decizia lor va declanșa un nou val de livrări din partea producătorilor americani de țiței de șist, relatează Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Analiștii au făcut estimări diferite referitoare la producția exploatărilor de șist din SUA, la o întâlnire cu reprezentanți ai OPEC, provocând îngrijorare înainte de reuniunea organizației programată să aibă loc pe 30 noiembrie, la Viena, au spus persoane apropiate situației, scrie News.ro.

Perioada de timp cu care ar putea fi extins acordul de limitare a producției va depinde, parțial, de estimările legate de producția exploatărilor de șist din SUA, dar și a altor furnizori concurenți.

Reprezentanții OPEC și ai altor producători de petrol, între care și Rusia, se vor reuni săptămâna viitoare pentru a analiza piața petrolului și a decide dacă să prelungească sau nu acordul dincolo de luna martie.

Omul de afaceri Ioan Neculaie, condamnat la doi ani de închisoare, a fost prins la Giurgiu CITEȘTE ȘI Omul de afaceri Ioan Neculaie, condamnat la doi ani de închisoare, a fost prins la Giurgiu

Mai mulți miniștri ai statelor OPEC, inclusiv ministrul saudit al Energiei, Khalid Al-Falih, și-au exprimat sprijinul pentru prelungirea acordului de limitare a producției de țiței, care a intrat în vigoare în ianuarie.

Unii oficiali ai organizației sunt neliniștiți că nimeni nu pare să aibă o opinie clară despre cantitatea de petrol de șist care ar putea intra pe piață, au spus sursele.

Estimările referitoare la creșterea livrărilor de petrol de șist în 2018 variază între 500.000 de barili pe zi până la 1,7 milioane de barili pe zi, a spus analistul Andy Hall, un trader veteran care și-a închis în acest an fondul de hedging.

Hall, supranumit la un moment dat drept un ”Dumnezeu” al industriei petrolului, datorită tranzacțiilor sale profitabile, a spus că Administrația americană pentru Informații în Energie subestimează creșterea din acest an a producției de petrol de șist cu aproximativ 300.000 de barili pe zi, potrivit surselor.

Reducerea producției de către OPEC și alți producători a contribuit la creșterea prețurilor petrolului de la sub 30 de dolari pe baril.

Petrolul american West Texas Intermediate a atins joi un maxim al ultimilor doi ani, de 58,58 dolari pe baril, iar producătorii din SUA forează noi puțuri pentru creșterea livrărilor.

EIA anticipează că producția de petrol a SUA va fi în acest an de circa 9,2 milioane de barili pe zi, urmând să crească la un nivel record de 9,9 milioane de barili pe zi în 2018.

viewscnt
Afla mai multe despre
opec
petrol