Operatorul sistemului energetic național a fost amendat pentru nerealizarea planului de investiții

Operatorul sistemului energetic național a fost amendat pentru nerealizarea planului de investiții
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 15 nov 2019

Operatorul sistemului de transport al energiei electrice, Transelectrica, controlat de stat prin Secretariatul General al Guvernului, a fost amendat cu 200.000 lei de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pentru nerealizarea planului său de investiții pe anul trecut.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"(...) în data de 15 noiembrie 2019 ANRE a emis procesul verbal de constatare și sancționare nr. 99451, în legătură cu nerealizarea planului anual de investiții pentru anul 2018, prin care a stabilit sancționarea companiei, în conformitate cu art. art. 93, alin. (1), pct. 4^1, coroborate cu prevederile art. 93, alin. (2), pct. 2, lit. c) din Legea Energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare, pentru nerespectarea condițiilor de valabilitate asociate licențelor/autorizațiilor emise de ANRE cu amendă în cuantum total de 200.000 lei", a transmis Transelectrica Bursei de Valori București.

Potrivit sursei citate, compania urmează să achite, în termen de cel mult 15 zile de la data comunicării procesului verbal, jumătate din minimul amenzii totale prevăzute de actul normativ, în cuantum de 10.000 lei.

Orban: Salariile și pensiile - plătite la termen; nu vom mai plăti salarii celor ce au intrat pe ușa din dos CITEȘTE ȘI Orban: Salariile și pensiile - plătite la termen; nu vom mai plăti salarii celor ce au intrat pe ușa din dos

"Compania va analiza motivația prezentată în cadrul respectivului proces-verbal în vederea exercitării dreptului de a contesta în instanță eventualele neregularități existente în cadrul acestuia", a mai afirmat Transelectrica.

Raportul anual pe 2018 al Transelectrica arată că operatorul a avut anul trecut un program de investiții în valoare de 427,62 milioane lei, însă a raportat realizări în sumă de numai 161,57 milioane lei, adică un grad de realizare de doar circa 38%.

Transelectrica precizează că a întâmpinat mai multe tipuri de dificultăți în demararea proiectelor investițonale, printre care adoptarea cu întârziere a hotărârilor de Guvern de scoatere din fondul forestier a unor terenuri necesare pentru lucrări, greutăți în obținerea avizelor legale de la autoritățile locale, durata mare a procedurilor de achiziții, din cauza contestațiilor și neregularităților, precum și întârzieri în execuția lucrărilor de către contractanți.

EXCLUSIV ULTIMA ORĂ BRD și echipa Adelei Jansen, directorul de HR, autodenunț la Parchet pentru oferirea de cadouri unor funcționari din CNAS. Banca face verificări interne CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ULTIMA ORĂ BRD și echipa Adelei Jansen, directorul de HR, autodenunț la Parchet pentru oferirea de cadouri unor funcționari din CNAS. Banca face verificări interne

În vară, Transelectrica transmitea că, de exemplu, rezolvarea problemelor de alimentare cu energie electrică ale regiunii metropolitane a Capitalei, care include și județul Ilfov și care formează cea mai concentrată zonă de consum de electricitate a țării, prognozat să crească progresiv și în anii următori, ar putea dura și 10 ani, din cauza dificultății obținerii terenurilor necesare derulării lucrărilor de întărire a rețelei electrice de transport

"Realizarea oricărui proiect în Municipiul București sau în zona limitrofă este una de durată, chiar și de zece ani de la studiu și pâna la implementare, condițiile de realizare fiind restricționate de obținerea terenurilor, acordurilor, avizelor, autorizațiilor, accesului în teren etc. Consumul de energie electrică din Municipiul București și din județul Ilfov este în creștere datorită dezvoltării orașului și a zonelor limitrofe", se menționa într-un document al companiei. După cum a relatat Profit.ro, vara trecută, Transelectrica se plângea că nu a reușit să obțină de la producătorul de energie termică Electrocentrale București (ELCEN), aflat în insolvență, drepturile asupra unui teren al acestuia din zona Grozăvești pe care să construiască o stație de transformare de 400/110kV.

Anul acesta, Transelectrica a mai fost amendată și în august de ANRE, cu 2,4 milioane lei, pentru un număr de șapte contravenții constând toate în nerespectarea obligațiilor de furnizare de informații prevăzute la articolul 15 al Regulamentului (CE) nr. 714/2009.

viewscnt
Afla mai multe despre
transelectrica plan de investitii
transelectrica program de investitii
transelectrica amenda anre
transelectrica investitii reteaua de transport energie