Pentru a reduce consumul de gaz, Ungaria va spori importul de electricitate, inclusiv din Azerbaidjan prin România

Pentru a reduce consumul de gaz, Ungaria va spori importul de electricitate, inclusiv din Azerbaidjan prin România
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 dec 2022

Gazul natural joacă un rol crucial în aprovizionarea Ungariei cu energie, dar o cale de reducere a dependenței față de această resursă este creșterea importului de electricitate, a declarat în Slovenia ministrul ungar al afacerilor externe și comerțului exterior, Peter Szijjarto, relatează agenția MTI.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Unul dintre cuvintele cele mai repetate în dezbaterile europene este ''diversificare'', ceea ce în viziunea guvernului ungar - spre deosebire de cea a altor guverne europene - înseamnă nu renunțarea la anumite surse de energie, ci achiziția de energie provenită din cât mai multe resurse diferite și transportată prin cât mai multe rute posibil, a explicat ministrul ungar.

ULTIMA ORĂ Suedia, DECIZIE pentru aderarea României. Cine se opune acum și care sunt scenariile CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Suedia, DECIZIE pentru aderarea României. Cine se opune acum și care sunt scenariile

În acest scop, a continuat el, țara sa a lansat două proiecte esențiale menite să-i garanteze aprovizionarea cu energie pe termen lung. Primul, acum realizat cu succes, privește interconectarea rețelelor electrice ale Ungariei și Sloveniei, iar cel de-al doilea are în vedere achiziția de energie verde din Azerbaidjan, via Georgia și România, acordul asupra acestui proiect urmând să fie semnat la București peste două săptămâni, a menționat Szijjarto.

''Aceasta nu doar că ne va consolida securitatea aprovizionării cu energie, dar ne va permite de asemenea să avem în vedere aspectele de protecție a mediului'', a adăugat el.

Președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat săptămâna trecută, după o întrevedere la Belgrad cu omologul său azer Ilham Aliev, că Serbia dorește să importe gaz natural și electricitate din Azerbaidjan și să se alăture unui mare proiect european de transport de electricitate printr-un cablu submarin în Marea Neagră care să unească Azerbaidjan și Georgia cu România și Ungaria, scrie Agerpres.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
gaze
energie