Petrolul a trecut pe scădere după ce Trump a acuzat OPEC de umflarea artificială a prețurilor

Petrolul a trecut pe scădere după ce Trump a acuzat OPEC de umflarea artificială a prețurilor
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 20 apr 2018

Cotațiile petrolului au trecut pe scădere vineri, după ce președintele SUA a criticat Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) pentru că ar umfla artificial prețurile.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

“Se pare că OPEC a reînceput. Cu volume record de petrol peste tot, inclusiv nave încărcate ochi pe mare, prețurile petrolului sunt foarte ridicate în mod artificial. Nu este bine și nu va fi acceptată (situația – n.r.)”, a scris Donald Trump pe Twitter.

Cotațiile petrolului, care înregistrau creșteri în prima parte a zilei, au trecut pe scădere după comentariile lui Trump.

În jurul orei 18:30, barilul de Brent se tranzacționa la 73,25 dolari, în coborâre cu 0,70% față de referință. Petrolul WTI consemna un declin similar, până la 67,83 dolari pe baril.

Romgaz, expansiune externă cu ghinion: după eșecul din Polonia, compania renunță la două concesiuni de hidrocarburi din Slovacia din cauza opoziției localnicilor și pasivității Guvernului. Cât a costat \ CITEȘTE ȘI Romgaz, expansiune externă cu ghinion: după eșecul din Polonia, compania renunță la două concesiuni de hidrocarburi din Slovacia din cauza opoziției localnicilor și pasivității Guvernului. Cât a costat "aventura"

Prețurile petrolului au urcat, în ultimele zile, la maximul ultimilor peste trei ani, pe fondul scăderii stocurilor în Statele Unite și a măsurilor Arabiei Saudite de susținere a creșterii cotațiilor prin limitarea livrărilor.

În replică la comentariile lui Trump, reprezentanții OPEC au arătat că organizația nu țintește un anumit nivel al cotațiilor.

“Membrii OPEC nu țintesc un anumit preț, ci mai degrabă o piață echilibrată, iar eforturile noastre, împreună cu partenerii din alianța non-OPEC, au sprijinit reechilibrarea pieței și a industriei petrolului”, a spus ministrul Energiei din Emiratele Arabe Unite, Suhail Mohamed Al Mazrouei.

La rândul său, ministrul saudit al Energiei, Khalid al-Falih, a replicat că “nu există prețuri artificiale”, potrivit Bloomberg.

Reprezentanții cartelului și cei ai alianței statelor din afara OPEC s-au întâlnit astăzi pentru a discuta despre efectele acordului de reducere a producției, încheiat la finele anului 2016. Potrivit unui comunicat emis la finele întâlnirii, statele participante la acord au atins un nivel de conformare la măsurile agreate de ajustare a producției de 149% în luna martie, cel mai ridicat nivel de până acum.

“Stocurile comerciale ale OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) au scăzut de la un vârf de 3,12 miliarde de barili în iulie 2016 la 2,83 miliarde de barili în martie 2018, echivalentul unei scăderi de 300 milioane de barili”, potrivit comunicatului.

Cu toate acestea, stocurile comerciale de petrol sunt în continuare peste nivelurile consemnate înainte ca prețurile să intre pe o pantă descendentă, au precizat reprezentanții OPEC. 

Comunicatul nu face referire la o eventuală prelungire a acordului după finele acestui an. Anterior, secretarul general al OPEC a declarat că organizația și aliații săi sunt deciși să extindă acordul privind reducerea producției și în 2019.

Următoarea întâlnire dintre membrii OPEC și producătorii de petrol participanți la acord va avea loc pe 21 iunie la Viena.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
cotatii
trump
opec
preturi artificiale