Petrolul, pe cale să încheie săptămâna cu un declin de 10%

Petrolul, pe cale să încheie săptămâna cu un declin de 10%
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 9 dec 2022

Cotațiile petrolului au crescut vineri, însă se îndreaptă spre un declin săptămânal de aproximativ 10%, pe fondul îngrijorărilor privind intrarea economiei globale în recesiune și reducerea cererii din China.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Contractele futures pentru țițeiul Brent cu livrare în februarie s-au apreciat cu până la 1,8% în tranzacțiile de astăzi, la un maxim intraday de 77,48 dolari/baril, după ce președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că Rusia și-ar putea reduce producția, ca răspuns la plafonul de preț impus de G7 pentru petrolul rusesc.

Putin a precizat că o decizie privind răspunsul Rusiei la plafonarea prețului va fi luată în următoarele câteva zile, potrivit comentariilor difuzate la televiziunea de stat Rossiya 24, preluate de Bloomberg.

Consiliul Fiscal confirmă Profit.ro - Guvernul ascunde supraimpozitarea și compensarea din energie în afara bugetului: Pledăm pentru transparentizare! CITEȘTE ȘI Consiliul Fiscal confirmă Profit.ro - Guvernul ascunde supraimpozitarea și compensarea din energie în afara bugetului: Pledăm pentru transparentizare!

În jurul orei 18:40 (ora României), petrolul Brent era cotat la 77,08 dolari/baril pe bursa ICE Futures din Londra, în creștere cu 1,2% față de referința de joi.

Petrolul West Texas Intermediate (WTI), de referință pe piața americană, consemna un avans apropiat, la 72,24 dolari/baril.

Cotațiile ambelor sortimente au scăzut în cinci dintre ultimele șase ședințe de tranzacționare și sunt pe cale să încheie săptămâna cu pierderi de aproximativ 10%, cel mai mare declin săptămânal din ultimele opt luni, potrivit MarketWatch.

Prețurile au crescut pentru scurt timp joi, după închiderea oleoductului Keystone în urma unei scurgeri de petrol, însă au revenit pe scădere și au închis tranzacțiile la cele mai reduse niveluri din decembrie anul trecut.

"Îngrijorările privind o recesiune globală au depășit speranțele potrivit cărora China va relaxa restricțiile COVID și, în cele din urmă, își va redeschide economia, în timp ce așteptările privind politica monetară au luat o turnură hawkish", au comentat analiștii de la Sevens Report Research.

Oleoductul Keystone, care transportă petrol din Canada către coasta Golfului Texas, a rămas închis vineri, din cauza unei scurgeri de petrol de 14.000 de barili în Kansas.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
cotatii petrol
preturi petrol
cerere titei
recesiune
china
putin
plafon pret petrol rusia