Piețele spot de energie din România și Bulgaria - cuplate. Algoritmul Euphemia a stabilit că joi vom importa, și nu exporta, energie din sud

Piețele spot de energie din România și Bulgaria - cuplate. Algoritmul Euphemia a stabilit că joi vom importa, și nu exporta, energie din sud

Prețul energiei cu livrare în ziua de joi din Europa (Sursa: EnergyLive)

Florin Rusu
Florin Rusu
scris 27 oct 2021

Începând de miercuri, 27 octombrie, piața spot de energie electrică din România este cuplată nu numai cu cea din Ungaria, ci și cu cea din Bulgaria, importurile și exporturile fiind stabilite implicit prin algoritmul european Euphemia.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, dacă prețul spot dintr-o țară este mai mic decât cel din altă țară într-un interval orar, prima devine automat exportator, iar cea de-a doua importator de energie.

Potrivit licitațiilor organizate miercuri pentru ziua următoare (joi), Bulgaria va fi exportator în raport cu România în toate cele 24 de intervale orare, iar România va fi exportator în raport cu Ungaria în 14 din cele 24 de intervale orare. În celelalte zece intervale orare, România va importa electricitate din Ungaria.

Motivul: evoluția relativă a prețurilor orare de pe fiecare piață. Astfel, prețul mediu PZU pentru energia cu livrare joi a fost de 201 euro/MWh în Bulgaria, de 215,96 euro/MWh în România și de 218,22 euro/MWh în Ungaria.

Automatica SA: pionierul automatizărilor din România în era Industriei 4.0 CITEȘTE ȘI Automatica SA: pionierul automatizărilor din România în era Industriei 4.0

De altfel, miercuri, România a avut cel de-al treilea cel mai ridicat preț al energiei din Europa, după Elveția și Ungaria.

“Odată cu includerea graniței RO-BG, o buclă geografică a fost închisă, iar regiunea sud-est europeană este acum pe deplin integrată în Cuplarea unică a piețelor pentru ziua următoare. Aceasta marchează încă o etapă importantă în procesul de integrare a piețelor europene pentru ziua următoare de energie electrică”, a anunțat operatorul pieței din România, OPCOM.

Potrivit OPCOM, în plus față de linia de înaltă tensiune în curent continuu dintre Grecia și Italia, piețele pentru ziua următoare din Grecia și Bulgaria sunt acum conectate și la nord, prin interconexiunea dintre România și Bulgaria.

“Scopul este de a crea o piață de energie pan-europeană unică transfrontalieră pentru ziua următoare. O piață pentru ziua următoare integrată crește eficiența generală a tranzacționării prin promovarea concurenței efective, creșterea lichidității și permiterea unei utilizări mai eficiente a resurselor de producere în întreaga Europă”, susține OPCOM.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
spot
cuplare
pzu
bulgaria