Ponderea combustibililor fosili în mixul energetic mondial nu s-a schimbat în ultimul deceniu

Ponderea combustibililor fosili în mixul energetic mondial nu s-a schimbat în ultimul deceniu
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 iun 2021

În pofida scăderii costului regenerabilelor și a presiunilor la care sunt supuse guvernele pentru a combate schimbările climatice, ponderea combustibililor fosili în mixul energetic mondial este la fel ca în urmă cu un deceniu, potrivit unui raport publicat de reaua globală în domeniul politicii energetice regenerabile REN21, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ce se va întâmpla pe piața de energie din România, investițiile pregătite și ultimele date legate de liberalizarea pieței de electricitate vor fi anunțate la Videoconferința Profit Energy.forum, care va fi organizată cu sprijinul Electrica Furnizare, Nuclearelectrica, Complexul Energetic Oltenia și Biriș Goran, urmând să fie transmisă în direct și de PROFIT NEWS TV

Detalii pot fi văzute AICI

Utilizarea combustibililor fosili s-a menținut în contextul creșterii cererii globale de energie, continuării consumului și investițiilor în noi centrale care utilizează combustibili fosili și utilizării scăzute a biomasei în încălzire și gătit, se arată în raportul REN21, scrie Agerpres.

VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete! CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete!

Arderea de combustibili fosili, precum cărbune, gaze naturale și petrol, creează dioxid de carbon, principalul gaz cu efect de seră care contribuie la încălzirea globală. Pe măsură ce concentrația de CO2 în atmosferă a atins un nivel record, s-au înmulțit apelurile către guverne pentru a reduce semnificativ emisiile și a pune capăt utilizării combustibililor fosili.

Potrivit REN21, ponderea combustibililor fosili în mixul energetic mondial a fost de 80,2% în 2019, comparativ cu 80,3% în 2009, în timp ce ponderea ocupată de regenerabile a ajuns la 11,2% din mixul energetic mondial, comparativ cu 8,7% în 2009. Restul mixului energetic este ocupat de biomasa tradițională, lemn sau deșeuri agricole care sunt utilizate la gătit sau încălzirea locuințelor în țările în curs de dezvoltare.

Cu toate acestea, în multe regiuni, inclusiv părți din China, Uniunea Europeană, India și SUA, este cum mai ieftin să construiești noi centrale eoliene sau fotovoltaice decât să operezi termocentrale existente. De asemenea, regenerabilele sunt mai competitive în termeni de costuri decât noile centrale pe bază de gaze, în multe locații, și sunt și cea mai ieftină sursă pentru generarea de electricitate în țări de pe majoritatea continentelor, subliniază raportul REN21.

Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare CITEȘTE ȘI Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare

"Ne trezim la o realitate dură că promisiunile privind politicile climatice din ultimii zece ani au fost în mare parte vorbe goale. Ponderea combustibililor fosili în consumul final de energie nu s-a modificat deloc", a spus directorul executiv de la REN21, Rana Adib.

În multe țări, pachetele de relansare economică post COVID-19 și-au propus să stimuleze noi investiții în energiile regenerabile. Însă raportul REN21 arată că investițiile în regenerabile reprezintă doar a șasea parte din investițiile în combustibili fosili. 

viewscnt
Afla mai multe despre
combustibil fosili
energie