Prețurile gazelor europene au scăzut, după ce guvernul Norvegiei a intervenit pentru a opri o grevă în sectorul petrolului și gazelor

Prețurile gazelor europene au scăzut, după ce guvernul Norvegiei a intervenit pentru a opri o grevă în sectorul petrolului și gazelor
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 iul 2022

Prețurile gazelor europene au scăzut miercuri de la maximele din ultimele patru luni, după ce guvernul Norvegiei a intervenit pentru a pune capăt unei greve din sectorul petrolului și gazelor, care amenința să amplifice criza energetică din regiune, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Prețul gazulelor pe termen de o lună de la hubul olandez TTF, un etalon european pentru tranzacționarea gazelor naturale, a scăzut cu 2,5%, la 161 de euro (164,6 dolari) pe megawat-oră, scrie News.ro.

ULTIMA ORĂ Un tribunal din Rusia a ordonat închiderea conductei care aduce petrol kazah la Marea Neagră CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Un tribunal din Rusia a ordonat închiderea conductei care aduce petrol kazah la Marea Neagră

În sesiunea precedentă, contractul a urcat pentru scurt timp la peste 178 de euro pe megawat-oră, pe fondul intensificării temerilor legate de aprovizionare, atingând cel mai ridicat nivel de la începutul lunii martie.

Guvernul norvegian a propus marți seara ”arbitrajul salarial obligatoriu”, pentru a pune capăt efectiv acțiunii industriale a lucrătorilor offshore.

”Escaladarea anunțată are implicații critice în situația actuală, atât în ​​ceea ce privește criza energetică, cât și situația geopolitică cu care ne confruntăm cu războiul din Europa”, a declarat ministrul Muncii, Marte Mjos Persen, într-un comunicat.

Conform legislației norvegiene, guvernul poate interveni în anumite condiții pentru a forța părțile dintr-un conflict de muncă la un consiliu de salarizare, care va decide în această privință.

”Părțile însele sunt, în general, responsabile pentru găsirea unei soluții în astfel de cazuri. Dar atunci când conflictul ar putea avea astfel de impacturi societale de amploare pentru întreaga Europă, nu am altă opțiune decât să intervin în conflict”, a spus Persen.

Lucrătorii din sectorul offshore  al petrolului și gazelor și-au părăsit locul de muncă marți.

Sindicatul Lederne, care are peste 1.300 de membri, a convocat greva deoarece inflația a depășit salariile revizuite propuse.

Grevia a dus la închiderea a trei exploatări, iar greve ulterioare erau programate miercuri și sâmbătă.

Guvernul norvegian a spus că, pe baza cifrelor anunțate de greve, s-a temut că mai mult de jumătate din exporturile zilnice de gaze ale țării s-ar fi pierdut până în weekend.

Consiliul salarial propus pentru a rezolva disputa dintre sindicatul Lederne și Asociația de Petrol și Gaz din Norvegia înseamnă acum că ambele părți au convenit să pună capăt grevei.

Acesta vine în timp ce guvernele europene se străduiesc să umple depozitele subterane cu gaze naturale, într-un efort de a oferi gospodăriilor suficient combustibil pentru a menține luminile aprinse și casele calde în timpul iernii.

UE, care primește aproximativ 40% din gazele sale prin conducte rusești, încearcă să reducă rapid dependența de hidrocarburile rusești, ca răspuns la atacul de luni de zile al președintelui Vladimir Putin în Ucraina.

Gigantul energetic al Rusiei, Gazprom, este gata, de luni, să închidă temporar conducta Nord Stream 1 – cea mai mare infrastructură de import de gaze a Uniunii Europene – pentru lucrări anuale de întreținere.

Închiderea Nord Stream 1 a stârnit temeri că livrările de gaze vor rămîne oprite.

Lu Ming Pang, analist la Rystad Energy, cu sediul în Oslo, a spus că, dacă situația nu ar fi fost rezolvată, prețurile gazelor naturale din Europa ar fi revenit la - sau chiar depăși - maximul lor istoric de 227 de euro pe megawat-oră atins în martie.

”O grevă evitată în Norvegia și o posibilă reducere a volumelor de gaze rusești pe măsură ce Nord Stream 1 se închide din cauza întreținerii anuale, începând cu 11 iulie, ar trebui să sublinieze și mai mult importanța ca UE să fie mai puțin dependentă de importurile de gaze și energie”, a spus Lu Ming Pang de la Rystad.

”Având în vedere răspunsul rapid și în timp util din partea guvernului norvegian, mesajul este clar că nu ar trebui să existe îndoieli cu privire la securitatea aprovizionării cu gaze norvegiene și că acum, mai mult ca niciodată, UE și aliații trebuie să rămână uniți pentru a evita orice provocări viitoare. asta le poate veni în cale.”

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
pret
norvegia