Prețurile petrolului au atins cele mai reduse niveluri din ultimelor nouă luni, presate de aprecierea dolarului

Prețurile petrolului au atins cele mai reduse niveluri din ultimelor nouă luni, presate de aprecierea dolarului
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 sep 2022

Prețurile petrolului au atins luni minimele ultimelor nouă luni, în tranzacții agitate, presate de aprecierea dolarului, în timp ce participanții de pe piață așteaptă detalii despre noi sancțiuni împotriva Rusiei, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Contractele futures pentru țițeiul Brent, cu livrare în noiembrie, au scăzut cu 1,09 dolari, sau cu 1,3%, până la 85,06 dolari pe baril. Minimul sesiunii a fost de 84,51 dolari, cel mai redus nivel atins din 14 ianuarie, scrie News.ro.

Tranzacție - Canadienii de la CaseWare intră în România CITEȘTE ȘI Tranzacție - Canadienii de la CaseWare intră în România

Prețul petrolului U.S. West Texas Intermediate (WTI), cu livrare în noiembrie, a scăzut cu 90 de cenți, sau cu 1,1%, iar minimul sesiunii a fost de 77,21 dolari, cel mai redus nivel atins din 6 ianuarie.

Ambele contracte au crescut la începutul sesiunii, după un declin de aproximativ 5% consemnat vineri.

Indicele dolarului a atins un maxim al ultimelor două decenii față de un coș de șase valute, presând cererea de petrol, care este cotat în moneda americană.

Impactul unui dolar puternic asupra prețului petrolului este cel mai pronunțat din mai bine de un an, arată datele Refinitiv Eikon.

”Este greu pentru oricine să se aștepte că petrolul se va recupera în urma unui dolar atât de scump”, a spus Bob Yawger, directorul pentru contracte futures în energie la Mizuho.

Perturbarea provocată de războiul Rusia-Ucraina a lovit și piața petrolului, sancțiunile Uniunii Europene care interzic țițeiul rusesc urmând să intre în vigoare în decembrie, împreună cu un plan al țărilor G7 de a introduce un plafon al prețului petrolului rusesc.

Creșterile ratelor dobânzilor de către băncile centrale din numeroase țări consumatoare de petrol au provocat temeri cu privire la o încetinire economică care ar putea comprima cererea de petrol.

”În vreme ce tot mai multe bănci centrale sunt forțate să ia măsuri extraordinare, indiferent de costul pentru economie, cererea va avea un impact care ar putea ajuta la reechilibrarea pieței petroliere”, a declarat Craig Erlam, analist senior de piață la Oanda din Londra.

Atenția analiștilor și investitorilor se îndreaptă spre ceea ce vor face Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații săi conduși de Rusia, cunoscuți împreună sub numele de OPEC+, când se vor reuni pe 5 octombrie, după ce la întâlnirea lor anterioară au convenit să reducă modest producția.

Cu toate acestea, OPEC+ produce cu mult sub producția vizată, ceea ce înseamnă că o reducere suplimentară ar putea să nu aibă un impact prea mare asupra ofertei.

Datele de săptămâna trecută au arătat că OPEC+ și-a ratat obiectivul de producție cu 3,58 milioane de barili pe zi, în august, un deficit mai mare decât în ​​iulie.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
pret