Prețurile petrolului cresc pentru a treia zi, la maximele ultimelor 14 luni, după ce OPEC+ a decis să amâne din nou majorarea producției zilnice

Prețurile petrolului cresc pentru a treia zi, la maximele ultimelor 14 luni, după ce OPEC+ a decis să amâne din nou majorarea producției zilnice
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 5 mar 2021

Cotațiile petrolului cresc, vineri, pentru a treia zi consecutiv, la maximele ultimelor aproape 14 luni, susținute de decizia Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și a aliaților săi de a nu majora, în aprilie, producția de țiței. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

OPEC și partenerii (alianța OPEC+) vor menține reducerile de producție și luna viitoare și vor aștepta ca cererea de petrol să înregistreze o revenire mai puternică înainte de a relaxa cotele de diminuare.

VIDEO Cum poți alege cea mai bună ofertă de electricitate CITEȘTE ȘI VIDEO Cum poți alege cea mai bună ofertă de electricitate

Totuși, prin excepție, Rusia și Kazahstan vor putea majora ușor producția față de aprilie. 

Cotațiile petrolului cresc astăzi cu peste 1,5%, după un salt de peste 4% consemnat joi.  Brent a trecut ușor pragul de 68 de dolari/baril, iar referința americană WTI a atins 65 de dolari/baril.

"Evoluția demonstrează ce surpriză mare este disciplina OPEC+", afirmă Michael McCarthy, director strategie la CMC Markets, citat de Reuters..

Investitorii au fost surprinși, printre altele, de decizia Arabiei Saudite de a menține tăierea voluntară de producție de 1 milion de barili pe zi, în pofida creșterii prețurilor din ultimele 2 luni.

Majorarea suplimentară din aprilie ar fi venit după ce, anterior, OPEC și aliații au convenit creșterea producție cu 500.000 de barili pe zi în luna ianuarie.

Alianța OPEC+ a discutat, la începutul anului, creșterea producției cu 500.000 de barili pe zi și în luna februarie, majorarea fiind susținută în special de Rusia, însă decizia a fost amânată cu 3 luni.

viewscnt
Afla mai multe despre
preturile petrolului
petrol
cotatii
cotatii petrol
opec+
opec
rusia
productie petrol
titei
brent
wti
reducere productie
taiere productie
decizie opec
opec si aliatii
intalnire opec