Prima pierdere trimestrială raportată de Gazprom în ultimii 5 ani. România și-a redus importurile de gaz rusesc cu 6,5% în perioada ianuarie-martie 2020

Prima pierdere trimestrială raportată de Gazprom în ultimii 5 ani. România și-a redus importurile de gaz rusesc cu 6,5% în perioada ianuarie-martie 2020
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 15 iul 2020

Gazprom a înregistrat în perioada ianuarie-martie 2020 prima sa pierdere trimestrială din ultimii 5 ani, ca urmare a reducerii cererii și prețurilor gazelor cauzate de carantinarea economiilor și populației din Europa, principala sa piață de desfacere, dar și a deprecierii rublei cu 30% în primul trimestru al acestui an.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
Dispozitivul ideal pentru activitățile tale din fiecare zi CITEȘTE ȘI Dispozitivul ideal pentru activitățile tale din fiecare zi

România a importat în această perioadă, potrivit datelor Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), aproximativ 8,5 TWh gaz rusesc (pe cele două rute, ucraineană și maghiară), în scădere cu 6,5% față de primul trimestru al lui 2019, la prețuri de 89,8 lei/MWh, în ianuarie, 90,8 lei/MWh, în februarie, și 64,83 lei/MWh în martie. În perioada similară a anului trecut, România importase peste 9 TWh, la prețuri cuprinse între 112 și 124 lei/MWh.

FOTO 97% grad de satisfacție în fashion-ul bărbătesc – cine a reușit? CITEȘTE ȘI FOTO 97% grad de satisfacție în fashion-ul bărbătesc – cine a reușit?

Potrivit Platts, Gazprom susține că a obținut în primul trimestru un preț al gazelor mai redus cu 37% față de cel din perioada similară a anului trecut, un procent mai puțin scăzut decât cel înregistrat pe principalele hub-uri europene, unde prețul gazului s-a prăbușit cu 50%.

Pierderea de 1,64 miliarde de dolari raportată de Gazprom evidențiază presiunea fiscală pe care pandemia Coronavirusului o va pune pe execuția bugetară a Rusiei, ca urmare atât a recesiunii instaurate în urma măsurilor de carantinare a economiei și populației impuse intern, cât și a evoluției creșterii economice globale, care se va traduce într-o reducere semnificativă a veniturilor fiscale guvernamentale din vânzările de petrol și gaze.

"Condițiile externe în care Gazprom și industria în ansamblu funcționează în 2020 sunt apreciate de analiștii de piață ca fiind extrem de nefavorabile", a declarat Famil Sadygov, vicepreședinte Gazprom, citat de Financial Times. Gazprom nu mai raportase o pierdere trimestrială din cel de-al treilea trimestru al anului 2015.

Măsurile de carantinare a economiilor au afectat atât volumele, cât și prețurile de export ale gazelor rusești. Vânzările de gaze către Europa și China s-au redus cu 17% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce prețul mediu de vânzare a scăzut la rândul său cu 36%.

Drept urmare, veniturile gigantului rus s-au redus cu aproape o pătrime, ajungând la 24,4 miliarde de dolari, ceea ce a determinat înregistrarea unei pierderi de 1,64 miliarde de dolari.

Această pieredere este doar “pe hârtie”, susține vicepreședintele Gazprom, acesta susținând că, în absența deprecierii rublei cu 30%, compania ar fi realizat un profit de peste 4 miliarde de dolari, cifră pe care Gazprom o va lua în calcul la stabilirea viitoarelor dividende, de care va beneficia majoritar statul rus.

Acțiunile companiei, care s-au depreciat cu 25% de la începutul anului, au scăzut, după anunțarea rezultatelor, cu 1,3% pe bursa moscovită.

Potrivit lui Ronald Smith, director executiv al BCS Global Markets, acesta e doar începutul. "Situația de pe piața europeană a gazului este abisală, prețurile și volumele fiind ambele în picaj liber”, le-a transmis Smith într-o notă clienților. "Pe scurt, al doilea și al treilea trimestru ale anului 2020 vor fi probabil cele mai dificile trimestre pentru veniturile din exportul de gaze naturale al Gazprom către Europa din ultimii 15 ani”, susține acesta

Gazprom furnizează aproximativ 40% din gazul necesar acoperirii consumului statelor Europene.

Cu toate aceste evoluții, Gazprom nu și-a modificat estimările volumului de gaz ce urmează a fi exportat în Europa în 2020, de 166-167 miliarde metri cubi, cu peste 30 miliarde metri cubi sub cele realizate în 2019, de 199 mld mc.

viewscnt
Afla mai multe despre
gazprom
coronavirus
gaze