Producția de petrol a Arabiei Saudite, afectată de un atac cu drone al grupării pro-iraniene Houthi din Yemen

Producția de petrol a Arabiei Saudite, afectată de un atac cu drone al grupării pro-iraniene Houthi din Yemen
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 sep 2019

Două centre producătoare de petrol din Arabia Saudită, între care cea mai mare unitate procesatoare de țiței din lume, au fost, sâmbătă, ținta unui atac cu drone al grupării pro-iraniene Houthi din Yemen, care a perturbat producția și exporturile țării, au declarat trei surse apropiate situației, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Două dintre surse au spus că a fost afectată producția a 5 milioane de barili de petrol pe zi, aproape jumătate din producția țării, respectiv 5% din oferta globală de petrol, dar nu au oferit detalii, arată news.ro.

Atacul cu drone împotriva exploatărilor grupului Saudi Aramco a provocat mai multe incendii, dar regatul, cel mai mare exportator de petrol din lume, a anunțat ulterior că acestea au fost aduse sub control.

FOTO Enel își anunță noul Country Manager pentru România CITEȘTE ȘI FOTO Enel își anunță noul Country Manager pentru România

Televiziunea de stat a anunțat că exporturile continuă, dar Aramco nu a comentat încă atacul, despre  care Houthis a anunțat că a implicat 10 drone. Autoritățile nu au anunțat dacă producția și exporturile au fost afectate.

Atacurile au avut loc într-o perioadă în care Aramco intensifică planurile pentru o ofertă publică inițială care va avea loc cel mai devreme în acest an și urmează unor atacuri transfrontaliere împotriva instalațiilor petroliere saudite și a tancurilor petroliere din apele Golfului Persic. Atacurile de sâmbătă par să fie cele mai ample de până acum.

Arabia Saudită conduce o coaliție militară a musulmanilor suniți, care în 2015 a intervenit în Yemen împotriva Houthis, și a atribuit atacurile anterioare șiiților iranieni, dar Teheranul neagă. Riadul acuză Iranul să înarmează gruparea Houthis, acuzație respinsă de grupare și de Teheran.

Televiziunea de stat Ekhbariya a relatat, citând un corespondent, că nu există victine, dar nu a avut loc un comunicat oficial. Un martor intervievat de Reuters a afirmat că în zonă au fost văzute cel puțin 15 ambulanțe, iar în jurul Abqaiq au fost prezente numeroase forțe de securitate.

FOTO Rompetrol Rafinare a finalizat o investiție de 3 milioane de dolari, parte a programului de transformare digitală a rafinăriei Petromidia CITEȘTE ȘI FOTO Rompetrol Rafinare a finalizat o investiție de 3 milioane de dolari, parte a programului de transformare digitală a rafinăriei Petromidia

”Un atac reuțit împotriva Abqaiq ar fi echivalent cu un atac de cord pentru piața petrolului și econpmia mondială”, a declarat Bob McNally, care conduce Rapidan Energy Group și a fost membru în Consiliul pentru Securitate al SUA în timpul celui de-al doilea război din Golf, în 2003.

Andrew Murrison, responsabil pentru Orientul Mijlociu și Nordul Africii din Ministerul britanic al Afacerilor Externe, a afirmat că atacul ”este complet inacceptabil” și a cerut Houthis să nu mai pună în pericol zonele civile și infrastructura comerciale saudită.

Abqaiq se află la 60 de kilometri de sediul central al Aramco din Dhahran. Unitatea de procesare a petrolului gestionează țițeiul provenit de la cea mai mare exploatare convențională de petrol din lume, Ghawar, și terminalele de export Ras Tanura și Juaymah. De asemenea, unitatea pompează petrol către vest, la terminalele de la Marea Roșie.

Două surse au spus că la Ghawar au loc scăpări de gaze după ce atacurile au perturbat unitățile de procesare a gazelor. La Khurais, la 190 de kilometri sud-vest, se află al doilea mare câmp petrolifer din țară.

Mulți angajați occidentali ai Aramco locuiesc la Abqaiq. Ambasada SUA la Riad a anunțat că nu are cunoștință despre rănirea unor americani în atacuri.

Ambasadorul SUA John Abizaid a declarat că ”aceste atacuri împotriva infrastructurii majore pun în pericol civilii, sunt inacceptabile și mai devreme sau mai târziu pot avea ca rezultat pierderea unor vieți nevinovate”.

Cele trei surse au spus că Aramco a ridicat nivelul de alertă și organizează o întâlnire de urgență, în urma atacurilor.

FOTO Prima imagine oficială cu Volkswagen Golf 8, sub camuflaj CITEȘTE ȘI FOTO Prima imagine oficială cu Volkswagen Golf 8, sub camuflaj

Un purtător de cuvânt militar al Houthis a declarat, fără să ofere dovezi, că dronele au lovit rafinării de la ambele unități de petrol saudite, care se află la peste 1.000 de kilometri de capitala Yemenului, Sanaa, și a anunțat o extindere a atacurilor în Srabia Saudită.

Șeful unității de elită din Iran, Quds Force, Qassem Soleimani, a lăudat Houthis pentru rezistența sa, într-un mesaj pe Twitter.

Emiratele Arabe Unite și Kuweitul, partenere ale Arabiei Saudite în cadrul OPEC, și-au exprimat sprijinul pentru orice măsuri va lua regatul pentru protejarea securității sale.

Violențele complică eforturile de pace coordonate de ONU pentru oprirea războiului din Yemen, în care și-au pierdut viașa zeci de mii de oameni, în timp ce milioane de oameni suferă de foame. Conflictul este văzut drept un război între Arabia Saudită și Iran.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
drone
atac