PROFIT ENERGY.forum - Complexul Energetic Oltenia: Fără investiții în noi capacități de producție, tot timpul vor fi probleme în sectorul energetic; niciodată nu există un back-up

PROFIT ENERGY.forum - Complexul Energetic Oltenia: Fără investiții în noi capacități de producție, tot timpul vor fi probleme în sectorul energetic; niciodată nu există un back-up
Emil Popescu
Emil Popescu
scris 3 oct 2022

Fără capacități noi de producție, România va avea permanent probleme pe piața de energie, afirmă Sorin Alecu, Director Adjunct Strategie, Complexul Energetic Oltenia. Compania vrea să pună în funcțiune anii viitori, prin parteneriate cu mai mulți investitori, 10 noi proiecte de investiții, care vor înlocui integral capacitățile actuale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

“Adevărata problemă a sistemului energetic românesc este structura monocombustibil și faptul că niciodată nu există un back-up. În cazul unui faliment al CEO, 3.000 MW ar fi fost out”, a afirmat directorul la PROFIT ENERGY.forum.

Conferința a fost organizată cu sprijinul Engie, Romgaz, Transgaz, OMV Petrom, Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Premier Energy, Vimetco Alro, Complexul Energetic Oltenia, Tinmar Energy, Hidroelectrica, Nova Power&Gas, Nuclearelectrica și Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), fiind transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV

CEO a primit un ajutor de stat care include 10 proiecte noi (8  parcuri fotovoltaice și 2 centrale pe gaz), investiții de 1,5 miliarde de euro care vor înlocui, când vor fi puse în funcțiune, capacitățile actuale.

Patru parcuri fotovoltaice vor fi realizate în parteneriat cu OMV Petrom.

CEO a selectat investitorii și pentru celelalte proiecte, mai puțin pentru centrala de la Ișalnița, pentru care așteaptă miercuri ofertele.

Parcurile fotovoltaice au ca termen de finalizare anul 2024, iar centralele pe gaz decembrie 2026.

“Programul de investiții păstrează capacitatea actuală a Complexului Oltenia, dar o translatează în viitor, cu un alt mix de energie”, arată Alecu.

În privința vânzării, o parte din producția anului viitor a fost deja contractată. De altfel, CEO are contracte de vânzare inclusiv cu termen 2025.

PROFIT ENERGY.forum - CEO-ul Engie, care a preluat deja producția de gaze a americanilor din Marea Neagră: Producția offshore a BSOG din primele trei luni a ajuns la consumatorii finali din România, altfel nu am fi văzut acest gaz CITEȘTE ȘI PROFIT ENERGY.forum - CEO-ul Engie, care a preluat deja producția de gaze a americanilor din Marea Neagră: Producția offshore a BSOG din primele trei luni a ajuns la consumatorii finali din România, altfel nu am fi văzut acest gaz

Alecu remarcă o vulnerabilitate a proiectelor mari de investiții în România (rambursarea TVA) și, pe de altă parte, spune că CEO este pregătit pentru iarna viitoare, având 90% din zăcămintele de cărbune obligatorii la 1 noiembrie și două capacități de producție a căror revizie va fi încheiată până la acea dată.

Complexul Energetic Oltenia este un producător de energie pe bază de cărbune, ce dispune de nouă grupuri energetice cu o capacitate instalată de 2.595 MW. CE Oltenia oferă energie de bază în sistemul energetic național, acoperind o cotă de maximum 30% din producția de energie din Sistemul Energetic Național (SEN). Principalii acționari sunt Ministerul Energiei (77%) și Fondul Proprietatea (21,5%). Compania are peste 11.000 de angajați.

viewscnt
Afla mai multe despre
alecu ceo investiții