Profitul Romgaz a scăzut cu 12%, la 975 mil. lei, lipsa de bani limitând consumul de gaze la CET-uri

Profitul Romgaz a scăzut cu 12%, la 975 mil. lei, lipsa de bani limitând consumul de gaze la CET-uri
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 13 nov 2015

Profitul net al producătorului de gaze naturale Romgaz, controlat de statul român, a scăzut cu 12,4% în primele 9 luni din 2015, la 975,3 milioane lei, iar cifra de afaceri a companiei s-a redus cu 10,8%, la 2,93 miliarde lei, una din cauzele principale fiind limitarea consumului de gaze al CET-urilor, din lipsă de bani.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Producția de gaze naturale a Romgaz a scăzut cu 2,2% în intervalul menționat, la 4,13 miliarde mc, iar livrările de gaze din producția internă către clienți s-au redus cu 10,43%, la 3,72 miliarde mc.

"Vânzarea de către Romgaz a unor cantități de gaze diminuate față de aceeași perioadă a anului trecut este cauzată de limitarea consumurilor pentru o parte din clienții care utilizează gazele la producerea de energie electrică, datorită capacității reduse de plată, apariției cu întârziere a reglementărilor privind stocurile minime pentru iarna 2015-2016 și lipsei de apetit a principalilor actori din sectorul gazelor naturale pentru conformare, în contextul incertitudinilor privind continuarea procesului de liberalizare a prețului în secțiunea pieței reglementate", se arată în raportul Romgaz pe trimestrul III și primele 9 luni din 2015.

Din aceste cauze, profitul net și cel operațional sunt mai mici comparativ cu perioada similară din 2014, perioadă în care, precizează Romgaz, au fost consemnate cele mai bune rezultate din istoria societății.

În trimestrul III 2015, societatea a înregistrat o pierdere de 213,53 milioane lei, în primcipal pentru că s-au constituit ajustări de depreciere aferente creanțelor față de Electrocentrale București - ELCEN (136 milioane lei) și Electrocentrale Galați (49 milioane lei).

La jumătatea lunii trecute, Romgaz a prelungit contractul de furnizare de gaze naturale cu ELCEN cu o lună, până pe 15 noiembrie, însă a avertizat că va sista furnizarea dacă ELCEN nu va prezenta, până la acea dată, un program ferm de stingere a datoriilor restante față de Romgaz. ELCEN furnizează energie termică RADET, în vederea alimentării sistemului de încălzire centralizat al Capitalei.

Electrocentrale Galați, furnizorul de agent termic al municipiului, se află în insolvență din iunie anul trecut.

Problema livrărilor de gaze naturale către CET-uri, multe dintre ele aflate în situații financiare extrem de dificile, a fost ridicată și de către Fondul Proprietatea, acționar minoritar al Romgaz, cu 10% din acțiuni.

"În cadrul mai multor discuții cu managementul executiv (al Romgaz - n.r.), am subliniat riscurile furnizării de gaze către companiile de termoficare județene, care întâmpină dificultăți financiare și care sunt aprovizionate la costuri locale", se arată într-un raport al administratorului FP, Franklin Templeton, pregătit pentru acționari în vederea AGA desfășurată pe 29 octombrie.

ANRE a emis de-abia în octombrie ordinul privind stocurile minime de gaze pe care furnizorii au obligația de a le înmagazina în depozite subterane în vederea iernii 2015-2016, reducându-l cu 11,5% față de nivelul normei de stocare aferent iernii trecute, după ce consumul de gaze al României a scăzut cu peste 8% în 2013 și cu încă 4% anul trecut.

Livrările de gaze din import ale Romgaz au scăzut cu 97% în primele 9 luni din 2015, la doar 2,2 milioane mc, față de 72,9 milioane mc în perioada similară a anului trecut. 

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
cet-uri
fondul proprietatea
productie gaze naturale