Qatarul nu va putea salva Europa în caz de tăiere a gazelor rusești

Qatarul nu va putea salva Europa în caz de tăiere a gazelor rusești
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 ian 2022

Qatarul nu va putea să-și majoreze semnificativ livrările de gaze naturale către Europa în cazul în care exporturile gigantului rus de stat Gazprom se vor diminua dramatic sau se vor opri cu totul, pe fondul spectrului invadării Ucrainei de către Rusia și al escaladării tensiunilor în această privință dintre SUA, UE și Kremlin, scrie Bloomberg, citând trei surse la curent cu situația.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Administrația de la Washington a președintelui SUA Joe Biden a purtat discuții cu mari producători globali de gaze naturale, inclusiv cu Qatarul, despre posibilitatea de a majora exporturile către Europa în cazul în care o eventuală invazie a Rusiei în Ucraina va duce la întreruperea fluxurilor Gazprom către țările de pe Bătrânul Continent. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a negat în mod repetat că regimul său ar avea în vedere o invazie în Ucraina.

Poluare extremă în București CITEȘTE ȘI Poluare extremă în București

Qatarul, unul dintre cei mai mari exportatori de gaze naturale lichefiate (LNG) din lume, produce deja la capacitate maximă, iar cea mai mare parte a producției este livrată în Asia, pe bază de contracte ferme pe termen lung pe care nu le poate încălca, au menționat sursele citate. Potrivit acestora, statul din Golful Persic nu vrea să-și compromită parteneriatele cu clienții asiatici, chiar dacă acest lucru i-ar aduce beneficii politice din partea Europei și Statelor Unite.

Secretarul de stat american Antony Blinken a discutat luni cu omologul său qatarez, Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, inclusiv despre "escaladarea neprovocată a prezenței militare a Rusiei la granițele cu Ucraina", conform Departamentului de Stat.

CONFIRMARE Cei mai mari hotelieri din sudul litoralului construiesc la Neptun cel mai mare parc acvatic din România și unul dintre cele mai mari din Europa CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Cei mai mari hotelieri din sudul litoralului construiesc la Neptun cel mai mare parc acvatic din România și unul dintre cele mai mari din Europa

Compania de stat Qatar Energy vinde unele cantități de gaze pe piețele spot, iar acestea ar putea fi trimise în Europa, însă volumele ar fi mult prea mici pentru a conta realmente, spun sursele Bloomberg.

În urmă cu peste 10 ani, în 2011, Qatarul a redirecționat vase cu LNG destinate Europei către Asia, după ce Japonia și-a oprit reactoarele nucleare ca urmare a dezastrului de la Fukushima. Redirecționarea s-a făcut atunci cu acordul clienților europeni.

Croația amenință că își retrage trupele din NATO CITEȘTE ȘI Croația amenință că își retrage trupele din NATO

Europa a devenit o piață mai atractivă pentru LNG-ul qatarez după majorările masive de prețuri de luna trecută, însă, de la mijlocul lui decembrie 2021 încoace, Qatarul a trimis către nord-vestul Europei doar 6 vase cu gaze lichefiate. În aceeași perioadă, americanii au trimis 42.

"Suntem la maximum cu producția. Producem cât putem. Decizia de a trimite gaze în Europa sau în Asia va fi luată în funcție de condițiile de piață", spunea în octombrie anul trecut ministrul Energiei din Qatar, Saad Al-Kaabi, precizând că exporturile anuale de LNG ale țării sale se cifrează la circa 80 de milioane de tone.

INFOGRAFIC Apple rămâne cel mai valoros brand. Producătorii de vaccinuri cresc puternic, turismul dă semne de revenire. Tik Tok, brandul cu cea mai rapidă ascensiune CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Apple rămâne cel mai valoros brand. Producătorii de vaccinuri cresc puternic, turismul dă semne de revenire. Tik Tok, brandul cu cea mai rapidă ascensiune

Qatarul investește circa 30 de miliarde de dolari pentru a-și majora cu 50% capacitatea de producție, dar proiectul nu va fi finalizat și pus în funcțiune decât la finalul lui 2025.

Potrivit Reuters, producătorii contactați de SUA le-au spus oficialilor guvernamentali americani că rezervele globale de gaze sunt reduse și că există puține disponibile pentru a înlocui volumele mari livrate de Rusia în Europa.

viewscnt
Afla mai multe despre
importuri gaze rusia
taiere gaze rusia
invazie rusia ucraina
importuri lng qatar