RADET a dat în judecată și Guvernul, cerând suspendarea HG cu criteriile de acordare a sprijinului pentru cogenerare

RADET a dat în judecată și Guvernul, cerând suspendarea HG cu criteriile de acordare a sprijinului pentru cogenerare
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 18 ian 2016

RADET și Primăria Municipiului București au dat în judecată Guvernul în contencios administrativ, cerând suspendarea Hotărârii din 2009 privind stabilirea criteriilor și condițiilor de implementare a schemei de sprijin pentru CET-urile care produc energie termică și electrică în cogenerare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cele două instituții au deschis două acțiuni în instanță și împotriva Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), reclamând faptul că modalitatea în care ANRE a stabilit prețul reglementat al energiei termice livrate de Electrocentrale București (ELCEN) către RADET este incorectă, iar rezultatul - total defavorabil Regiei de Termoficare, după cum Profit.ro a relatat în exclusivitate.

Astfel, RADET și PMB au cerut anularea deciziei ANRE din noiembrie anul trecut de stabilire a prețului reglementat pentru energia termică livrată în anul 2016 de centralele ELCEN CET Sud, CET Vest, CET Progresu și CET Grozăvești.

Iranul anunță majorarea exporturilor de petrol, la doar câteva ore de la ridicarea sancțiunilor CITEȘTE ȘI Iranul anunță majorarea exporturilor de petrol, la doar câteva ore de la ridicarea sancțiunilor

Acestea au cerut și suspendarea ordinelor ANRE de instituire și modificare a metodologiei de stabilire și ajustare a prețurilor pentru energia electrică și termică produsă în centrale de cogenerare ce beneficiază de schemă de sprijin prin bonus de cogenerare.

"Modul în care a fost stabilit prețul reglementat de livrare a energiei termice la ELCEN ne este total defavorabil. Practic, este vorba de o subvenție încrucișată, costurile de producere a energiei electrice sunt descărcate pe prețul de livrare a energiei termice pentru RADET, ceea ce este ilegal", declara, pentru Profit.ro, directorul general al RADET, Valentin Vițalariu.

Mai precis, este vorba de alocarea costurilor comune ale cogenerării pe cele două rezultante ale acesteia, energia electrică și energia termică. Suspiciunea este că sunt "umflate" costurile energiei termice, care este livrată la preț fix reglementat de ANRE cu obligativitatea acoperirii tuturor costurilor, pentru a se reduce prețul de cost al energiei electrice, astfel încât aceasta să aibă un preț de vânzare mai atractiv pe piețele concurențiale administrate de bursa OPCOM.

Șeful diviziei explorare-producție a Petrom, trimis de austrieci pe poziția de vicepreședinte OMV la Antipozi CITEȘTE ȘI Șeful diviziei explorare-producție a Petrom, trimis de austrieci pe poziția de vicepreședinte OMV la Antipozi

Nu este pentru prima oară când RADET acuză ELCEN și ANRE de subvenționare încrucișată a producției de energie electrică prin prețul energiei termice, atât producătorul de agent termic, cât și instituția de reglementare respingând de fiecare dată acuzațiile.

În prezent, sunt acreditate pentru a beneficia de bonus de cogenerare un număr de 47 de CET-uri. Potrivit datelor ANRE, în primele nouă luni din 2015, acestea au facturat în total consumatorilor contribuții pentru cogenerare în sumă de 574,5 milioane lei. 

Schema de sprijin pentru cogenerare a fost introdusă în 2010 și constă într-un bonus acordat CET-urilor care produc simultan energie electrică și termică. Bonusul este finanțat dintr-o contribuție de cogenerare suportată pe facturi de toți consumatorii finali de energie electrică. Scopul declarat al schemei de sprijin este stimularea investițiilor în modernizarea instalațiilor acestor centrale, pentru creșterea randamentelor și scăderea cantităților de energie primară consumate.

Pentru anul 2016, ANRE a menținut contribuția de cogenerare la nivelul de anul trecut, de 0,01582 lei/KWh.

viewscnt
Afla mai multe despre
radet
elcen
anre
contributie cogenerare
bonus cogenerare
taxa cogenerare
cogenerare inalta eficienta
caldura
apa calda
cet-uri
incalzire centrala
sacet