Rafinăria din Italia a grupului Lukoil ar putea fi vândută până la finalul anului

Rafinăria din Italia a grupului Lukoil ar putea fi vândută până la finalul anului
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 dec 2022

Grupul rus Lukoil ar putea vinde până la finalul anului rafinăria sa ISAB din Sicilia, a afirmat directorul general Eugene Maniakhine, într-un interviu acordat publicației Il Sole 24 Ore, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Rafinăria ISAB, la care lucrează aproximativ 1.000 de angajați, este deținută de firma elvețiană de trading Litasco SA, care vinde 89% din producție. La rândul său, Litasco este controlată de grupul Lukoil, scrie Agerpres.

FOTO Fondatorul și CEO-ul MET, cu operațiuni românești majore în gaze și energie, a fost numit și președinte CA, după ce fostul a devenit ministru al Energiei la Budapesta CITEȘTE ȘI FOTO Fondatorul și CEO-ul MET, cu operațiuni românești majore în gaze și energie, a fost numit și președinte CA, după ce fostul a devenit ministru al Energiei la Budapesta

Rafinăria din Sicilia, una dintre cele mai sărace regiuni italiene, este responsabilă pentru 20% din capacitatea de rafinare a țării, iar activitatea sa va fi afectată după ce luni, 5 decembrie, a intrat în vigoare embargoul asupra petrolului rusesc transportat pe mare.

Guvernul italian nu ar trebui să meargă mai departe cu planurile de a pune rafinăria sub administrarea provizorie a statului, a declarat Maniakhine. Întrebat de jurnaliști în legătură cu interesul din partea platformei americane de investiții Crossbridge Energy Partners, acesta a răspuns: "Negociem vânzarea".

"Există ideea să vindem. Credem că tranzacția poate fi realizată în scurt timp ... probabil până la finalul anului", a adăugat șeful ISAB.

Maniakhine a indicat că ISAB are suficiente rezerve și contracte pentru petrol din afara Rusiei pentru a continua să opereze "câteva luni" și nu este nevoie ca Italia să preia rafinăria. O astfel de decizie "nu este nici corectă, nici utilă" și "ar putea contribui la închiderea unității și ar crea obstacole pentru vânzarea către un nou proprietar", a explicat șeful ISAB.

Lukoil nu este afectat de sancțiuni, dar furnizorii și creditorii ISAB nu vor să aibă relații comerciale cu o entitate rusească, în urma conflictului din Ucraina.

Ministrul italian al Industriei, Adolfo Urso, a anunțat sâmbătă că a primit asigurări din partea autorităților americane că băncile care vor finanța operațiunile punte la rafinăria ISAB nu vor fi vizate de sancțiunile americane.

viewscnt
Afla mai multe despre
lukoil
italia