Rămasă cu termoficarea locală în brațe, Primăria Iași importă de urgență cărbune pentru încălzirea municipiului la iarnă

Rămasă cu termoficarea locală în brațe, Primăria Iași importă de urgență cărbune pentru încălzirea municipiului la iarnă
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 24 sep 2021

Primăria Municipiului Iași vrea să importe de urgență 100.000 de tone de huilă energetică necesară pentru funcționarea la iarnă a centralei CET 2 Holboca, ce alimentează sistemul centralizat de încălzire din municipiu, după ce compania Veolia Energie, subsidiară locală a gigantului francez de utilități omonim, a renunțat la calitatea de operator al sistemului, contractul dintre Veolia și autoritățile locale din Iași expirând la finalul lunii iulie și nemaifiind înnoit.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, din vară, serviciul public de alimentare cu energie termică (producție, transport, distribuție și furnizare) din Iași a fost preluat de către municipalitate.

VIDEO Incendiu la o hală din Parcul Tetarom din Cluj-Napoca CITEȘTE ȘI VIDEO Incendiu la o hală din Parcul Tetarom din Cluj-Napoca

Acum, autoritatea locală a lansat o licitație pentru a achiziționa din străinătate 100.000 de tone de huilă energetică, cu o valoare totală estimată la circa 60,8 milioane lei plus TVA.

Printr-o altă procedură de achiziție, Municipiul Iași vrea să contracteze servicii de transport pe calea ferată al cărbunelui importat, din Portul Constanța și până la CET 2 Holboca, estimate la 15,12 milioane lei plus TVA.

Nelu Tătaru afirmă că multe state europene se tem că românii și bulgarii ar putea perpetua pandemia, iar în acest context restricțiile nu vor întârzia să apară CITEȘTE ȘI Nelu Tătaru afirmă că multe state europene se tem că românii și bulgarii ar putea perpetua pandemia, iar în acest context restricțiile nu vor întârzia să apară

Termenul limită de depunere a ofertelor la licitația pentru cumpărarea de cărbune este 6 octombrie, iar la cea pentru contractarea de servicii de transport feroviar – 25 octombrie.

"Având în vedere situația de urgență privind necesitatea operării serviciului public de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice, de către Municipiul Iași prin Direcția Tehnică și Servicii Comunitare - Serviciul Energetic și de Utilități Publice, în calitate de operator, asigurării stocului de combustibil (huilă energetică) pentru sezonul de încălzire 2021 – 2022, asigurării agentului termic pentru încălzire și apă caldă pentru 23.121 apartamente, 85 agenți economici, 42 instituții publice, 70 unități de învățământ, 10 spitale, 7 universități, considerăm justificată reducerea termenului limită de depunere a ofertelor cu cel puțin 15 zile", se arată în documentația de atribuire.

DECIZIE Cum va funcționa loteria pentru vaccinare. Vor fi extrageri tot anul CITEȘTE ȘI DECIZIE Cum va funcționa loteria pentru vaccinare. Vor fi extrageri tot anul

Potrivit sursei citate, în sezonul rece, necesarul de căldură și apă caldă în Municipiul Iași este asigurat din CET 2 Holboca, care funcționează pe huilă energetică.

"Pentru sezonul rece 2021 – 2022, cantitatea de cărbune necesară este de 100.000,00 tone (cu o flexibilitate de ± 10%), ținând seama de consumurile zilnice care pot varia între 650 și 850 tone, funcție de temperaturile exterioare. CET II Holboca este o centrală care produce energie termică și electrică în cogenerare, funcționează cu combustibil solid (huilă energetică) și combustibil lichid (păcură - pentru pornire și suport de flacără). Centrala are în componență: - 2 cazane de abur de 420 t/h, tip CR 1244-00, - două turbine de 50 MW, cu condensație și respectiv cu contrapresiune, - două boilere de bază de 80Gcal/h fiecare, - trei boilere de vârf de 45 Gcal/h - o centrală termică de pornire echipată cu două cazane de abur tip CR 16 de 30 t/h fiecare", se mai precizează în documentație.

viewscnt
Afla mai multe despre
incalzire centralizata
caldura apa calda la iarna
carbune energetic
veolia iasi
cet 2 holboca