Reactorul 1 al centralei din Cernavodă, oprit în iunie pentru mentenanță, sincronizat la Sistemul Energetic Național

Reactorul 1 al centralei din Cernavodă, oprit în iunie pentru mentenanță, sincronizat la Sistemul Energetic Național
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 aug 2020

Nuclearelectrica (simbol bursier SNN), compania care operează centrala nucleară din Cernavodă, a anunțat că a finalizat lucrările privind oprirea planificată a reactorului 1 al centralei, acesta fiind sincronizat la Sistemul Energetic Național miercuri seara, după ce a intrat în programul de oprire planificată pe 20 iunie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Nuclearelectrica anunță că lucrările aferente opririi planificate a Unității 1 CNE Cernavodă au fost finalizate, sincronizarea la Sistemul Energetic Național realizându-se în seara zilei de 5 august 2020. Unitatea 1 a intrat în programul de oprire planificată în data de 20 iunie 2020, în vederea efectuării lucrărilor de mentenanță planificate, realizate o dată la doi ani pentru fiecare unitate”, arată compania de stat într-un comunicat.

Cele două unități de la Cernavodă asigură aproape 20% din producția totală de electricitate a țării, scrie News.ro.

Gazele din Marea Neagră riscă să rămână îngropate. Exxon și-a înjumătățit investițiile, inclusiv în zăcămintele cu rezerve mult mai ridicate decât cele din Neptun Deep CITEȘTE ȘI Gazele din Marea Neagră riscă să rămână îngropate. Exxon și-a înjumătățit investițiile, inclusiv în zăcămintele cu rezerve mult mai ridicate decât cele din Neptun Deep

Decizia de intrare în oprire planificată a Unității 1 CNE Cernavodă a fost amânată față de perioada inițială prevăzută pentru acest proiect, pe fondul contextului internațional generat de pandemia de Covid-19 coroborat cu măsurile aferente Planului de Protecție a Personalului, similar altor centrale nucleare, pentru asigurarea continuității operării și producției.

”În perioada opririi planificate s-au efectuat peste 10.000 de activități din următoarele programe: programul de mentenanță preventivă și corectivă; programul de inspecții; programul de testare obligatorie pe perioada opririlor planificate, conform cerințelor Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare, care se poate efectua numai cu centrala oprită; programul de implementare a modificărilor pe proiect pe anumite sisteme/ echipamente/ componente”, precizează compania.

Decizia intrării în programul de oprire planificată a Unității 1 CNE Cernavodă începând cu data de 20 iunie 2020 a fost adoptată de Consiliul de Administrație al SNN întrunit în ședința în data de 8 mai 2020, în baza analizei tuturor factorilor de impact asupra opririi planificate a Unității 1.

”Toate lucrările din perioada opririi planificate au fost realizate cu respectarea strictă a măsurilor de securitate nucleară și prevenție a răspândirii infectării cu coronavirus”, mai arată compania.

Compania de stat Nuclearelectrica, care administrează centrala nucleară din Cernavodă, a realizat în primul trimestru din acest an un profit net de 215,05 milioane lei, în scădere cu 1,9%, în timp ce veniturile din exploatare au scăzut cu 6,1%, la 636,79 milioane lei, față de primul trimestru din 2019.

De asemenea, producția de energie a companiei s-a ridicat la 2.847 GWh, în creștere cu 3,9% față de primele trei luni din 2019.

viewscnt
Afla mai multe despre
centrala cernavoda
snn