Reactorul 2 de la Cernavodă s-a deconectat automat din nou de la Sistemul Energetic Național

Reactorul 2 de la Cernavodă s-a deconectat automat din nou de la Sistemul Energetic Național
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 iul 2017

Producătorul de energie Nuclearelectrica, care operează centrala nucleară din Cernavodă, a anunțat sâmbătă că reactorul 2 s-a deconectat automat in timpul dimineței de la Sistemul Energetic Național, din cauza reaparației unui tranzient în partea clasică a centralei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De altfel, Unitatea 2 a fost reconectată la SEN vineri seara, după o deconectare automată cauzată tot de un tranzient în partea clasică a centralei în data de 20 iulie, potrivit News.ro.

”Specialiștii CNE Cernavodă investighează, cu sprijinul fabricantului acestuia, soft-ul care generează tranzientul pentru a elimina apariția acestuia și, implicit, deconectarea de la SEN”, arată un comunicat transmis sâmbătă de Nuclearelectrica.

Deconectarea Unității 2 de la SEN se explică prin faptul că reactoarele nucleare sunt programate, prin proiect, să se deconecteze automat chiar și în cazul unui tranzient aferent unui soft din partea clasică a centralei.

”După identificarea cauzei și remedierea situației, Unitatea 2 a CNE Cernavodă va fi reconectată la SEN”, precizează oficialii companiei.

Ministerul Energiei nu a aprobat prelungirea duratei de viață a reactorului 1 de la Cernavodă, solicitând clarificări CITEȘTE ȘI Ministerul Energiei nu a aprobat prelungirea duratei de viață a reactorului 1 de la Cernavodă, solicitând clarificări

Ei mai spun că apariția unor tranzienți la partea clasică a centralei nu implică niciun impact asupra securității nucleare a reactorului, personalului de exploatare, populației și mediului înconjurător, sistemele centralei funcționând în conformitate cu proiectul, ceea ce explică deconectarea automată a reactorului de la SEN.

Cele două unități de la Cernavodă asigură aproape 20% din producția totală de electricitate a țării.

Nuclearelectrica a înregistrat în primele trei luni ale acestui an un profit net de 84,05 milioane lei (18,7 milioane euro), în creștere cu 26% față de perioada similară a anului trecut.

Producția de energie a companiei a scăzut în primul trimestru cu 1,3%, la 2.766 GWh, de la 2.803 GWh în primele trei luni ale anului trecut.

Acționarul majoritar al companiei este Ministerul Energiei, care are o participație de 82,49%.

viewscnt
Afla mai multe despre
centrala nucleara
nuclearelectrica
sistemul energetic