România ocupă poziția a doua în topul scumpirilor facturilor de curent plătite de consumatorii casnici din UE

România ocupă poziția a doua în topul scumpirilor facturilor de curent plătite de consumatorii casnici din UE
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 3 iun 2018

Prețul energiei electrice facturate consumatorilor casnici autohtoni s-a majorat cu 7,2% în a doua jumătate a anului trecut, potrivit Eurostat, numai Cipru, la nivelul Uniunii Europene, înregistrând o majorare superioară celei din România, de 12,6%. În medie, factura la curent achitată de consumatorii casnici europeni s-a redus cu 0,2%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cu toate acestea, consumatorii casnici din România achită unul din cele mai reduse prețuri la energie electrică din UE, de aproximativ 12,5 euro pe 100 de KWh.

Potrivit unei analize de piață a Comisiei Europene, prețuri mai ridicate al energiei electrice din ultima parte a anului trecut din Europa Centrală și de Est, inclusiv România, pot fi puse pe seama unei producții de energie hidro mai scăzute, ca urmare a scăderii debitelor, dar și a faptului că regiunea a fost exportator net de energie electrică către Europa Occidentală, în special ca rezultat al reducerii producției de energie nucleară în Franța.

De prețuri mai reduse beneficiază cetățenii bulgari (9,8 euro/100 kWh), cei din Lituania (11,1 euro), Ungaria (11,3 euro) și Croația (12 euro), în timp ce germanii (30,5 euro), danezii (30,1 euro) și belgienii (28,8 euro) sunt europenii care achită cele mai mari prețuri la energie electrică.

Tariful de transport al gazelor va scădea cu 6% în medie, de la 1 octombrie CITEȘTE ȘI Tariful de transport al gazelor va scădea cu 6% în medie, de la 1 octombrie

Prețul mediu al energiei electrice facturată cetățenilor UE a fost de 20,5 euro/100 kWh.

Calculat însă la paritatea puterii de cumpărare, prețul energiei electrice din România este unul dintre cele mai ridicate din UE, după cel din Germania, Portugalia și Belgia.

Ponderea impozitelor și taxelor din totalul prețurilor la electricitate achitate de consumatorii casnici europeni este de aproximativ 40%, Valoarea cea mai ridicată (69% din preț) fiind achitată de danezi, germani (55%) și portughezi (52%), în timp ce cea mai scăzută o plătesc maltezii (5%).

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
energie
eurostat
electricitate
top