România, printre țările UE care cer finanțare pentru proiectele de gaze naturale

România, printre țările UE care cer finanțare pentru proiectele de gaze naturale
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 mai 2020

Opt țări europene, printre care și România, au cerut Uniunii Europene să includă gazul natural în viitoarele proiecte finanțate, în condițiile în care blocul comunitar pregătește un plan ecologic de redresare a economiei în urma pandemiei de coronavirus (COVID-19), au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Comisia Europeană ar urma să prezinte miercuri un pachet de măsuri pentru redresare economiei, destinat în special țărilor cele mai afectate de pandemie, și care va include noi investiții, scheme financiare de susținere a sectorului sanitar și propuneri de noi venituri pentru bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027. Fondul de relansare care va fi propus de Executivul comunitar va mobiliza investiții în linie cu obiectivele climatice cuprinse în Pactul Ecologic european (Green Deal), scrie Agerpres.

Încă mai sunt furnizori care nu și-au informat clienții în legătură cu liberalizarea pieței gazelor de la 1 iulie. Ofertele concurențiale s-au îmbunătățit, însă nu suficient CITEȘTE ȘI Încă mai sunt furnizori care nu și-au informat clienții în legătură cu liberalizarea pieței gazelor de la 1 iulie. Ofertele concurențiale s-au îmbunătățit, însă nu suficient

România, Bulgaria, Cehia, Grecia, Ungaria, Lituania, Polonia și Slovacia au cerut Bruxelles-ului să nu excludă proiectele de gaze naturale din viitoarele finanțări. "Este de o importanță crucială să menținem sprijinul și asistența financiară a UE pentru dezvoltarea infrastructurii de gaze", se arată într-un document consultat de Reuters.

Proiectul planului de redresare ecologică a economiei, consultat de Reuters, prevede doar finanțare pentru proiectele de gaze naturale care folosesc captarea dioxidului de carbon sau reorientarea infrastructurii de gaze pentru a transporta combustibili cu emisii reduse de carbon, cum ar fi hidrogenul.

Alături de energia eoliană și solară, gazul a ajutat Europa să-și reducă emisiilor, prin scăderea folosirii cărbunelui. Dar gazele sunt incompatibile cu obiectivul "emisii zero" dacă centralele pentru prelucrarea gazelor naturale nu folosesc tehnologia scumpă de captare a dioxidului de carbon.

Fără gaze, atingerea obiectivelor climatice va dura mai mult și va costa mai mult pentru țările unde cărbunele este folosit intensiv, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

viewscnt
Afla mai multe despre
covid-19
gaze naturale