Romgaz a înființat sucursala Drobeta-Turnu Severin în vederea alimentării cu gaz a viitoarei centrale Halânga

Romgaz a înființat sucursala Drobeta-Turnu Severin în vederea alimentării cu gaz a viitoarei centrale Halânga

Lansarea proiectului centralei de la Halânga

Florin Rusu
Florin Rusu
scris 21 sep 2020

Romgaz, companie la care acționar majoritar este statul român, pare decisă să joace un rol activ în transformarea zonei de baștină a actualului ministru al economiei și energiei, Virgil Popescu, într-o adevărată capitală regională a gazelor. Astfel, în ședința de luni, Consiliul de Administrație al Romgaz a aprobat înființarea sucursalei Drobeta-Turnu Severin, care va avea probabil, ca principale obiective alimentarea cu gaze a viitoarei centrale de la Halânga, construită de Romgaz împreună cu Grup Servicii Petroliere (GSP), a mai multor minicentrale, dar și umplerea Micului Nabucco, conductă construită de Transgaz care va alimenta cu gaz Orșova și alte 40 localități din Mehedinți.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Problemele și provocările sectorului energetic, afectat la fel ca multe alte domenii de criza generată în contextul pandemiei COVID-19, vor fi dezbătute pe larg de liderii celor mai importanți jucători în domeniu, alături reprezentanți ai autorităților, la Videoconferința - Energy Profit Forum - Energia post-coronavirus, organizată în data de 8 octombrie 2020Mai multe detalii AICI

Noi detalii vor fi anunțate la Profit Energy.forum, videoconferinta transmisa in direct la Profit TV și organizată cu sprijinul Black Sea Oil & Gas, Complexul Energetic Oltenia, FPPG, E-INFRA (Nova Power & Gas), Nuclearelectrica, OMV Petrom, Romgaz și Transgaz.

Obiectul principal de activitate al noii sucursale Romgaz de la Turnu Severin va fi distribuția combustibilor gazoși prin conducte, iar ca activități secundare au fost trecute comercializarea combustibilor gazoși, prin conducte, comercializarea, cu ridicata, a combustibililor solozi, lichizi și gazoși și al produselor derivate, transportul prin conducte, altele decât conductele magistrale, productie energie electrică, distribuția de energie electrică, comercializarea energiei electrice, activități de testări și analize tehnice, inclusiv cele ale gazelor naturalesau activități de consultanță pentru afaceri și management.

Sediul sucursalei va fi în Drobeta-Turnu Severin, str. Traian nr. 109, ap. 2, iar aceasta va avea inițial un singur angajat.

În urmă cu două săptămâni, în prezența premierului Ludovic Orban și a ministrului economiei și energiei, Virgil Popescu, șefii Romgaz și GSP, Adrian Volintiru, respectiv Gabriel Comânescu, au semnat memorandumul pentru construirea noi centrale de la Halânga, o centrală nouă pe gaze de 150 MW, alături de un parc fotovoltaic de 50 MW, în incinta actualei termocentrale de la Halânga, aflată în faliment. Centrala pe gaze de la Halânga va avea o putere instalată de 150 MW, cu o eficiență de 48%, și va fi extrem de flexibilă. Poate fi pornită în 30 de secunde și poate ajunge la capacitatea maximă în mai puțin de două minute. Poate suporta mii de porniri și opriri rapide pe an, ceea ce o face potrivită pentru echilibrarea sistemului energetic național. Alături de ea, proiectul implică și construcția unui parc fotovoltaic de 50 MW, care se va întinde pe un teren de 96 de hectare, din incinta termocentrale (o haldă de zgură ), care va fi inițial ecologizat. Investiția va fi finanțată de GSP Power, companie nou înfințată în cadrul grupului GSP, centrala va fi ridicată de aceeași companie, iar, ulterior construcției, tot această companie va opera și centrala. Romgaz va livra gazele și va primi energia electrică produsă aici.

Cu aceeași ocazie, a fost anunțată finalizarea unui proiect pilot al Romgaz în municipiul Drobeta Turnu Severin, construirea unei centrale de cartier pe gaze, în urma căreia costul gigacaloriei a scăzut cu circa 50% față de prețul gigacaloriei livrată în oraș, produsă acum din păcură.

Totodată a fost semnat și un memorandum privind construirea a alte 38 de astfel de minicentrale de cartier în municipiu.

“Este momentul ca o companie mare a statului român să se implice astfel încât lucrurile să reintre în normalitate. Cred ca încălzirea orașului va fi rezolvată prin aceste centrale de cartier, rețeaua de distribuție se va extinde. Severienii vor avea de ales între o centrală pe care să o pună acasă și centrala de cartier”, a declarat, ministrul Economiei, Virgil Popescu. “Vorbim despre sute de milioane de euro investiții”, a mai spus ministrul.

„Romgaz a făcut un prim pas în furnizarea de gaze către clientul final. Este un pas în afirmarea companiei Romgaz în piața de furnizare și distribuție”, a afirmat și directorul Romgaz, Adrian Volintiru.

În aceeași zi, la Orșova, așa cum a relatat Profit.ro, Transgaz a lansat un nou proiect, declarat prin hotărâre de guvern de interes național, care vizează construirea, pe vechiul traseu al Nabucco, a unei conducte menite a alimenta cu gaze Orșova și alte circa 40 de localități din Mehedinți, județul de baștină al actualului ministru al economiei și energiei, Virgil Popescu. Costul proiectului va fi de peste 250 de milioane de lei. "Micul Nabucco” va avea o lungime de 180 km, aproape 40% din distanța vechiului proiect Nabucco, de 457 km, și un diametru de 0,4 m, comparativ cu 1,4 m cât era cel al vechiului Nabucco. Capacitatea de transport va fi de peste 63 de ori mai redusă decât cea a proiectului internațional inițial, ajungând la aproximativ 0,4 miliarde metri cubi pe an (mc/an). Potrivit proiectului inițial al Nabucco, capacitatea de transport a gazoductului era de 25,4-31 miliarde mc/an.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
centrală
halânga
proiect
sucursala
nabucco