Rosneft ar putea pune capăt monopolului Gazprom privind exporturile de gaze rusești spre Europa

Rosneft ar putea pune capăt monopolului Gazprom privind exporturile de gaze rusești spre Europa
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 dec 2021

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat grupului petrolier Rosneft să prezinte, până în luna martie, un proiect referitor la livrarea de gaze naturale Europei, un monopol deținut în prezent de grupul Gazprom, în contextul cererii crescute de gaze pe vechiul continent, transmite AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit agenției Interfax, liderul de la Kremlin a ordonat Guvernului ca, împreună cu Rosneft și Gazprom, să prezinte până la 1 martie 2022 un proiect pilot conform căruia Rosneft ar urma să livreze Europei zece miliarde de metri cubi de gaze naturale. Principalul obstacol care stă în calea eventualelor exporturi de gaze ale Rosneft spre Europa este faptul că, potrivit legislației rusești, Gazprom are monopol pentru exporturile de gaze prin conducte din Rusia. Alți producători ruși de gaze, cum este Novatek, pot să exporte gaze sub formă de gaze lichefiate dar Gazprom este singura companie care în prezent poate să exporte gaze prin conducte, scrie Agerpres.

4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante CITEȘTE ȘI 4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante

Întrebat cu privire la acest subiect, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns că "acest subiect este în curs de elaborare la nivelul Guvernului".

Grupul Rosneft (la care compania britanică BP deține o participație de aproape 20%) este cel mai mare producător de petrol din Rusia. Igor Sechin, directorul general Rosneft și un apropiat al lui Vladimir Putin, a cerut în repetate rânduri președintelui Rusiei să ridice monopolul de care beneficiază Gazprom cu privire la livrările de gaze prin gazoducte prin Europa.

Europa, care depinde de Rusia pentru o treime din aprovizionarea cu gaze naturale, se confruntă de mai multe luni cu o creștere explozivă a prețurilor la gaze naturale pe fondul cererii crescute apărute odată cu relansarea economică după pandemia de Covid-19. Chiar dacă Gazprom își îndeplinește obligațiile contractuale față de Europa, grupul rus nu își umple gazoductele la capacitate maximă. Unele state europene au dat vina pe Rusia pentru creșterea prețurilor la gaze, acuzând Moscova că vrea astfel să accelereze punerea în serviciu a gazoductului Nord Stream 2.

Accesul Rosneft la gazoductele Gazprom ar permite Rusiei să se conformeze cu directivele europene din domeniul energiei, conform cărora furnizorii energetici ai Europei nu pot controla simultan produsele livrate cât și infrastructura de livrare. Această condiție reprezintă un obstacol pentru Gazprom, care depinde în special de o aprobare venită de la Autoritatea de reglementare din Germania pentru a putea pune în serviciul gazoductul Nord Stream 2. 

viewscnt
Afla mai multe despre
rosneft
vladimir putin
gaze