Rușii de la Lukoil taie puternic din capitalul rafinăriei ploieștene Petrotel. Statul s-a opus

Rușii de la Lukoil taie puternic din capitalul rafinăriei ploieștene Petrotel. Statul s-a opus
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 11 aug 2022

Gigantul petrolier rus Lukoil, care controlează rafinăria românească Petrotel Ploiești prin intermediul diviziei sale elvețiene de trading Litasco, a decis reducerea cu 78% (peste 432 milioane lei) a capitalului social al Petrotel, de la circa 554 milioane lei la mai puțin de 122 milioane lei, prin diminuarea valorii nominale a acțiunilor de la 2,50 lei la 0,55 lei/titlu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

"Reducerea capitalului social este realizată pentru restabilirea valorii activului net contabil la o valoare egală cu cel puțin jumătate din valoarea capitalului social până la 31 decembrie 2022 prin utilizarea pierderilor contabile cumulate, conform art. 153-24 alin. 4 din Legea nr. 31/1990", se menționează într-un document oficial al Petrotel Lukoil analizat de Profit.ro.

Olguța Vasilescu anunță cât plătește pentru a o aduce la Craiova și pe Paris Hilton CITEȘTE ȘI Olguța Vasilescu anunță cât plătește pentru a o aduce la Craiova și pe Paris Hilton

Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) din cadrul Ministerului Economiei, care deține 0,0029% din acțiuni, a votat împotriva reducerii de capital.

În acest fel, Petrotel Lukoil va ajunge la cel mai redus nivel al capitalului social (121,89 milioane lei) din 2008 încoace, de când există date disponibile public, conform termene.ro. În anul respectiv, capitalul Petrotel Lukoil era de 246,5 milioane lei, acesta fiind majorat ulterior la 301,5 milioane lei în 2010, 455,2 milioane lei în 2013 și 554,06 milioane lei în 2015, cât este și în prezent, deocamdată.

Novavax și-a înjumătățit previziunile privind veniturile anuale, deoarece nu se așteaptă la noi vânzări ale vaccinului său pentru Covid-19 în Statele Unite CITEȘTE ȘI Novavax și-a înjumătățit previziunile privind veniturile anuale, deoarece nu se așteaptă la noi vânzări ale vaccinului său pentru Covid-19 în Statele Unite

Efectele reducerii de capital se vor produce în termen de 2 luni de la publicarea deciziei, sub rezerva îndeplinirii tuturor condițiilor prevăzute de art. 208 din Legea 31/1990. Acesta stipulează că creditorii societății, ale căror creanțe sunt anterioare publicării hotărârii, vor fi îndreptățiți să obțină garanții pentru creanțele care nu au devenit scadente până la data respectivei publicări și au dreptul de a face opoziție împotriva hotărârii de reducere a capitalului social.

"Reducerea capitalului social nu are efect și nu se fac plăți în beneficiul acționarilor până când creditorii nu vor fi obținut realizarea creanțelor lor ori garanții adecvate sau până la data la care instanța a respins cererea creditorilor ca inadmisibilă ori, apreciind că societatea a oferit creditorilor garanții adecvate sau că, luându-se în considerare activul societății, garanțiile nu sunt necesare, a respins cererea creditorilor ca neîntemeiată, iar hotărârea judecătorească a rămas definitivă. La cererea creditorilor societății, ale căror creanțe sunt anterioare publicării hotărârii, instanța poate obliga societatea la acordarea de garanții adecvate dacă, în mod rezonabil, se poate aprecia că reducerea capitalului social afectează șansele de acoperire a creanțelor, iar societatea nu a acordat garanții creditorilor", mai prevede articolul menționat.

CONFIRMARE Fostul acționar al lui Dinamo Vladimir Cohn revine în business-ul care l-a consacrat, cerând și ajutor de stat pentru un proiect de amploare CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Fostul acționar al lui Dinamo Vladimir Cohn revine în business-ul care l-a consacrat, cerând și ajutor de stat pentru un proiect de amploare

Petrotel Lukoil a terminat anul trecut cu profit net de circa 22 milioane lei, la o cifră de afaceri de 1,07 miliarde lei.

În 2020 și 2019, rafinăria a cumulat pierderi totale de circa jumătate de miliard de lei, la rulaje de 3,8 miliarde lei, respectiv 5,8 miliarde lei.

Unitatea de producție procesează în principal țiței rusesc, importat prin intermediul portului Novorosisk.

Statele UE au convenit în iunie reducerea cu aproximativ 90% a importurilor de petrol din Rusia până la sfârșitul lui 2022.

Curtea de Apel Ploiești a decis în noiembrie 2021 ca dosarul în care conducerea rafinăriei Petrotel Lukoil din Ploiești, dar și compania care administrează rafinăria și firma mamă de atunci, Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, au fost trimise în judecată cu acuzația de infracțiuni la Legea societăților comerciale, care ar fi fost folosită cu rea credință a capitalului societății și spălare a banilor, să fie rejudecat pentru a doua oară. Anterior, toți acuzații au fost achitați de două ori

viewscnt
Afla mai multe despre
petrotel lukoil
rafinaria petrotel ploiesti
embargo titei rusesc
import titei rusia
dosar penal petrotel lukoil