Senatul a abrogat ″taxa pe soare″, care a provocat un imens scandal fără să existe propriu-zis

Senatul a abrogat ″taxa pe soare″, care a provocat un imens scandal fără să existe propriu-zis
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 29 mar 2023

Plenul Senatului a abrogat prevederea legală, adoptată de Guvern în noiembrie anul trecut în transpunerea unei Directive UE, potrivit căreia statul le poate impune taxe prosumatorilor de energie electrică. Ultimul cuvânt îl va avea Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, din OUG nr. 63/2022 pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile a fost abrogat alineatul care stipulează că ″Autoritățile administrației publice centrale și ANRE pot aplica taxe și tarife nediscriminatorii și proporționale prosumatorilor de energie din surse regenerabile, în legătură cu energia electrică din surse regenerabile autoprodusă de aceștia care rămâne în spațiile lor în unul sau mai multe din următoarele cazuri: a) dacă energia electrică din surse regenerabile autoprodusă este sprijinită efectiv prin intermediul unor scheme de sprijin, numai în măsura în care nu sunt subminate viabilitatea economică a proiectului și efectul de stimulare a unui astfel de sprijin; b) de la data de 1 decembrie 2026, dacă puterea instalată în centralele electrice ale prosumatorilor depășește 8% din puterea totală instalată în capacitățile de producție de energie electrică la nivel național și dacă se demonstrează, prin intermediul unei analize cost-beneficiu, efectuată de ANRE printr-un proces deschis, transparent și participativ, că dispoziția prevăzută la alin. (3) lit. b) fie a avut drept rezultat o sarcină disproporționată semnificativă pentru sustenabilitatea financiară pe termen lung a sistemului electric, fie creează un stimulent care depășește ceea ce este necesar în mod obiectiv pentru a obține o utilizare rentabilă a energiei din surse regenerabile, precum și că o astfel de sarcină sau un astfel de stimulent nu ar putea fi minimizat prin întreprinderea altor acțiuni rezonabile; sau c) dacă energia electrică din surse regenerabile autoprodusă este produsă în instalații cu o putere totală instalată de energie electrică de peste 30 kW″.

UBS își readuce fostul CEO la conducere pentru a supraveghea preluarea Credit Suisse CITEȘTE ȘI UBS își readuce fostul CEO la conducere pentru a supraveghea preluarea Credit Suisse

Abrogarea a fost propusă de senatori aparținând partidelor din coaliția de guvernare, inclusiv de ministrul PNL de resort Virgil Popescu, cărora li s-au alăturat un senator USR și doi neafiliați.

În cazul de față, Directiva (2001/2018 – n.r.) prevede o posibilitate pe care statul membru este liber să o utilizeze sau să o ignore. În prezent este considerată inoportună o astfel de taxă, prin urmare se propune eliminarea sa în integralitate, prin abrogarea alineatului (3) din OUG 163/2022 în ansamblul său″, se arată în justificarea amendamentului la OUG ce abrogă alineatul menționat.

DNA a început reținerile pentru închirierea spațiilor din Aeroportul Otopeni CITEȘTE ȘI DNA a început reținerile pentru închirierea spațiilor din Aeroportul Otopeni

Amendamentul a fost introdus în raportul pe fond la o inițiativă legislativă mai radicală a mai multor senatori neafiliați, prin care se voia a se legifera că ″Autoritățile administrației publice centrale și ANRE nu pot aplica taxe și tarife prosumatorilor de energie din surse regenerabile, în legătură cu energia electrică din surse regenerabile autoprodusă de aceștia care rămâne și este consumată în spațiile lor″.

Introducerea în legislație prin OUG, în noiembrie anul trecut, a posibilității ca statul să le impună taxe prosumatorilor de energie electrică a fost denumită de USR ″taxa pe soare″.

FOTO Orange deschide cel de-al doilea laborator 5G din România CITEȘTE ȘI FOTO Orange deschide cel de-al doilea laborator 5G din România

Asta și pentru că, într-o variantă inițială a draftului de OUG, formularea era ″Autoritățile administrației publice centrale și ANRE aplică taxe și tarife (…)″, nu ″Autoritățile administrației publice centrale și ANRE pot aplica taxe și tarife″.

Liderul senatorilor PSD, Ștefan Radu Oprea a lansat atunci la scurt timp o întrebare către ministrul Energiei, Virgil Popescu, în care i-a cerut să spună de ce a ales să transpună Directiva europeană privind energia din surse regenerabile la modul imperativ, adică prin taxarea prosumatorilor, și de ce pune frână dezvoltării energiilor regenerabile prin taxare.

Autoritățile anunță că, de sâmbătă, tramvaiele vor circula pe Pasajul Doamna Ghica. Traficul rutier, reluat din toamnă CITEȘTE ȘI Autoritățile anunță că, de sâmbătă, tramvaiele vor circula pe Pasajul Doamna Ghica. Traficul rutier, reluat din toamnă

Ministerul Energiei a răspuns spunând că posibilitatea introducerii unei taxe este îndepărtată și presupune îndeplinirea mai multor condiți, iar mai mult, la nivelul Comisiei Europene și al Parlamentului European, se discută despre revizuirea acestei Directive prin pachetul Fit for 55, ce va aduce alte modificări în sensul accelerării implementării energiei regenerabile și a promovării acesteia.

Ministerul a menționat că OUG poate fi modificată în Parlament și a arătat că actul normativ a fost avizat de mai multe ministere PSD.

„Riscuri profunde pentru societate și umanitate”: Elon Musk și 1.000 de experți cer o pauză de 6 luni în antrenarea de sisteme de inteligență artificială mai puternice decât GPT-4 CITEȘTE ȘI „Riscuri profunde pentru societate și umanitate”: Elon Musk și 1.000 de experți cer o pauză de 6 luni în antrenarea de sisteme de inteligență artificială mai puternice decât GPT-4

După aceea, înaintea unei conferințe de presă convocate de ministrul Virgil Popescu la sediul instituției, liderul AUR George Simion a făcut show, urcându-se la pupitrul ministerial și începând să acuze guvernarea PSD-PNL, cu sigla Ministerului Energiei în spate.

Ulterior, după plecarea lui Simion din minister, ministrul Popescu a reiterat că ordonanța privind taxarea prosumatorului este aplicabilă, ca posibilitate, doar de la finele anului 2026, numai în anumite condiții tehnice și doar pe baza unui studiu. "Resping categoric ideea că este introdusă o taxă, este un fake news", a spus ministrul Energiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
taxa pe soare
taxe tarife prosumatori
panouri solare pe case
prosumatori romania