Serinus Energy și-a dublat veniturile în România, în pofida prăbușirii producției

Serinus Energy și-a dublat veniturile în România, în pofida prăbușirii producției
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 18 aug 2022

Compania de petrol și gaze Serinus Energy, operatorul perimetrului de hidrocarburi Satu Mare, aproape și-a dublat veniturile în România în primele șase luni ale anului, în condițiile în care prețurile medii realizate la țiței au crescut semnificativ.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Serinus a obținut venituri de 19,3 milioane de dolari în România în primul semestru, în urcare cu 90,3%, de la venituri de 10,14 milioane de dolari în perioada similară din 2021, în pofida scăderii producției cu 66%.

Compania a raportat un preț mediu realizat de 219,22 dolari/bep (baril echivalent petrol) pentru gazele și condensatul extrase în România, de peste cinci ori mai mare (+465%) comparativ cu un preț mediu de 38,85 dolari/bep realizat în prima jumătate a anului trecut.

Gazprom a mărit livrările de gaze prin TurkStream. O parte din acestea ajung în România CITEȘTE ȘI Gazprom a mărit livrările de gaze prin TurkStream. O parte din acestea ajung în România

Producția s-a redus cu 66%, de la 1.442 bep/zi la 485 bep/zi, “reflectând profilul natural de declin al zăcămintelor de gaze de mică adâncime”, potrivit companiei.

Serinus a început, recent, un program de forare pentru două noi sonde în perimetrul Satu Mare, Canar-1 și Moftinu Nord-1, în căutarea de resurse suplimentare de gaze.

În caz de succes, ambele sonde pot fi conectate la punctele de distribuție existente ale instalației de gaz de la Moftinu, arată compania.

Transgaz se teme că nu va exista gaz suficient pe BRM în această iarnă și oferă peste un miliard de lei pe gazul de import necesar echilibrării SNT CITEȘTE ȘI Transgaz se teme că nu va exista gaz suficient pe BRM în această iarnă și oferă peste un miliard de lei pe gazul de import necesar echilibrării SNT

Serinus exploatează, prin intermediul subsidiarei Serinus Energy România (fosta Winstar Satu Mare), perimetrul de hidrocarburi Satu Mare, unde a identificat rezerve recuperabile de aproximativ 510 milioane metri cubi de gaze naturale, echivalentul a circa 4% din consumul anual al României.

Compania operează în prezent patru sonde comerciale: Moftinu-1003, Moftinu-1007, Moftinu-1004 și Moftinu-8, ultima pusă în funcțiune la începutul anului trecut.

Tot anul trecut, Serinus a forat o nouă sondă în perimetrul Satu Mare, Sâncrai-1, compania anunțând atunci că a descoperit un câmp de gaz similar celui de la Moftinu.

Sonda urma să fie pregătită pentru lansarea operațiunilor comerciale, însă lucrările au fost suspendate după ce compania nu a reușit să înregistreze flux de gaze în zonele selectate.

Cu sediul în Jersey, Serinus Energy are operațiuni în România și Tunisia. Compania, listată pe bursele AIM (Londra) și WSE (Varșovia), a fost controlată până anul trecut de Kulczyk Investments, fond de investiții înființat de fostul miliardar polonez Jan Kulczyk, decedat în 2015.

În prezent, principalii acționari ai companiei sunt investitorul britanic Richard Sneller, fost manager de fonduri la Baillie Gifford, cu o participație de 11,47%, Crux Asset Management (8,33%) și compania poloneză de investiții Quercus (7,18%).

Serinus a raportat venituri consolidate de 29,3 milioane de dolari în primul semestru, în urcare cu 84% față de intervalul similar al anului trecut. Prețul mediu realizat la nivel de grup a crescut cu 253%, până la 154,83 dolari/bep.

Profitul din operațiuni a avansat cu 47%, la 8,1 milioane de dolari, în pofida înjumătățirii producției la 1.006 bep/zi, pe fondul declinului din România. Producția în Tunisia a rămas relativ stabilă, la 521 bep/zi.

Acțiunile Serinus s-au apreciat cu până la 9% la Londra după publicarea rezultatelor semestriale.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
serinus energy
serinus romania
rezultate financiare
crestere preturi gaze naturale
profit
scadere productie