Statul român vrea răzbunare: A deschis un nou dosar împotriva Enel la Curtea de Arbitraj de la Paris

Statul român vrea răzbunare: A deschis un nou dosar împotriva Enel la Curtea de Arbitraj de la Paris
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 29 iul 2016

Statul român, în calitate de unic acționar al Societății de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), a inițiat în luna aprilie a acestui an un nou litigiu împotriva Enel la Curtea de Arbitraj de la Paris, recent pierzând un alt litigiu cu această companie, instanța respingându-i toate cele 24 de capete de acuzare și obligându-l la plata a 1,3 milioane de dolari cheltuieli de judecată către italieni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Dosarul, ICC Paris nr. 21889/MHM, se referă la diminuarea, în situațiile financiare 2015 întocmite de Enel Distribuție Banat, a cotei de participare deținută de SAPE, de la 24,8692% (cota existenta în evidența contabilă a Societății la 31.12.2015) la 24,8683%. “Diferența rezultă din reducerea capitalului social la Enel Distribuție Banat cu suma de 4.780 lei, urmare a restituirii în natură a unui imobil situat în localitatea Pecica, județul Arad și radierea sediului secundar al Enel Distribuție Banat situat în Pecica, strada Rovine, numărul 173, județul Arad”, susține SAPE.

Statul român solicită obligarea Enel Investment Holding BV si Enel Spa “la plata, în solidar, a daunelor-interese compensatorii egale cel puțin cu valoarea dividendelor care ar fi trebuit să fie distribuite pentru anul 2012, plus dobânzi penalizatoare prevăzute începând cu data de 23 aprilie 2013 (data aprobării declarațiilor financiare referitoare la anul 2012), până în momentul plății efective a sumelor datorate cu titlu de daune-interese compensatorii”.

Statul pierde pe bandă litigii la Curtea de arbitraj din Paris, achitând cheltuieli de judecată și onorarii de milioane de euro CITEȘTE ȘI Statul pierde pe bandă litigii la Curtea de arbitraj din Paris, achitând cheltuieli de judecată și onorarii de milioane de euro

Pentru acest litigiu, SAPE a apelat la procedura de selecție de oferte, de această dată Zamfirescu, Racoti & Partners, care a mai reprezentat statul român împotriva ENEL și în Dosarul 20512/MHM (în legătură cu clauza put option din contractul de privatizare Electrica Muntenia Sud), nemaifiind declarată câștigătoare.

“În urma evaluării ofertelor depuse în cadrul procedurii de selecție de oferte privind atribuirea contractului având ca obiect „Servicii de consultanță, asistență și reprezentare juridică a Societății de Administrare a Participațiilor în Energie S.A. la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris  în litigiul demarat împotriva Enel Investment Holding BV și Enel S.p.A., în Dosarul ICC Paris nr. 21889/MHM, inițiat în luna aprilie 2016, având ca părți SAPE S.A., în calitate de Reclamantă vs. Enel Investment Holding BV și Enel S.p.A., în calitate de Pârâtă.”, oferta SCA Cunescu, Balaciu și Asociații și Nexia CRG Expert S.R.L. a fost declarată câștigătoare, încheindu-se în acest sens contractul de prestări servicii de consultanță, asistență și reprezentare juridică nr. 09/22.06.2016”, a precizat SAPE.

 

 

 

 

 

viewscnt
Afla mai multe despre
sape
enel
arbitraj
paris