SURPRIZĂ Dezvoltatorul israelian de mall-uri BIG Shopping Centers intră în România, dar pe energie. Proiect eolian de peste 100 milioane euro

SURPRIZĂ Dezvoltatorul israelian de mall-uri BIG Shopping Centers intră în România, dar pe energie. Proiect eolian de peste 100 milioane euro
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 8 dec 2021

BIG Shopping Centers, printre cei mai mari dezvoltatori de centre comerciale din Israel, vine în România, însă nu în sectorul imobiliar. Compania israeliană a semnat primul său proiect din domeniul energiei regenerabile, estimând investiții de peste 100 milioane de euro în construcția de turbine eoliene în România, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

BIG deține peste 60% din capitalul AFI Properties, care include divizia AFI Europe, proprietar în România al centrelor comerciale AFI Cotroceni, cel mai mare mall din România, AFI Ploiești și AFI Brașov.

BIG Energia Holdings, divizia de investiții în energie “verde” a BIG Shopping Centers, a ajuns la un acord privind achiziția unei companii românești ce deține drepturile pentru dezvoltarea și construcția unui proiect eolian în Brăila, cu o capacitate totală de 102MW.

Proiectul, în valoare de 109 milioane de euro, vizează instalarea a 17 turbine eoliene cu o capacitate de 6MW fiecare. 

4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante CITEȘTE ȘI 4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante

Acesta este primul proiect semnat de divizia de energie a BIG. Dezvoltatorul imobiliar israelian a anunțat că pregătește extinderea afacerilor în sectorul producției de energie electrică în urmă cu doi ani.  

BIG va plăti 7 milioane de euro în schimbul pachetului de 100% din acțiunile companiei românești ce deține drepturile asupra proiectului eolian din Brăila, sumă în care intră și costurile de dezvoltare și cele cu obținerea autorizațiilor de construcție.

Costurile cu achiziția, instalarea și punerea în funcțiune a turbinelor sunt estimate la 102 milioane de euro.

Fondată în 1994, BIG Shopping Centers deține peste 60 de centre comerciale și mall-uri  în Israel, SUA și Serbia, precum și o rețea de 3 centre logistice în Franța. Divizia de energie BIG Energia Holdings a fost înființată recent în Ungaria.

Strategia OMV Petrom: Investiții de 11 miliarde de euro în următorul deceniu, 35% în proiecte cu emisii de carbon reduse CITEȘTE ȘI Strategia OMV Petrom: Investiții de 11 miliarde de euro în următorul deceniu, 35% în proiecte cu emisii de carbon reduse

România își propune să își mărească capacitatea de energie regenerabilă cu 7 GW până în 2030 și este într-un moment în care atrage investiții din diferite surse.

Printre investițiile anunțate recent se numără un proiect fotovoltaic de până la 1GW pregătit de producătorul canadian de energie Grasshopper Energy în parteneriat cu prințul Ștefan Sturdza, estimat la 1 miliard de dolari.

De asemenea, platforma de investiții în resurse regenerabile Aukera, având în spate compania de investiții belgiană AtlasInvest, a anunțat că pregătește proiecte de 2,7 GW în toată Europa, inclusiv în România, până la sfârșitul anului 2022.

viewscnt
Afla mai multe despre
big shopping centers
big energia holdings
proiect eolian romania
turbine eoliene braila
eoliene
investitie
achizitie