TABEL Lukoil și MOL au preluat exemplul OMV Petrom și au scumpit cu 5 bani/l carburanții

TABEL Lukoil și MOL au preluat exemplul OMV Petrom și au scumpit cu 5 bani/l carburanții
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 15 ian 2023

Lukoil și MOL au majorat în ultimele ore prețurile carburanților cu 5 bani/l, după exemplul liderului pieței, OMV Petrom, care sâmbătă a efectuat o mișcare similară în urma aprecierii cotațiilor internaționale ale produselor petroliere din ultimele 10 zile. Astfel, cea mai ieftină motorină standard în stațiile din capitală se poate cumpăra cu 7,5 lei/l, iar cea mai ieftină benzină cu 6,29 lei/l, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Liderul pieței distribuitoare de carburanți, OMV Petrom, a efectuat sâmbătă prima majorare de prețuri după cea din noaptea Anului Nou, scumpind atât benzina, cât și motorina cu 5 bani/l. Mișcarea anulează ieftinirile efectuate în urmă cu o săptămână când compania cu acționariat austriac a fost nevoită să ieftinească benzina și motorina în urma unei decizii similare adoptate de unul dintre concurenții săi, Lukoil.

În urma scumpirilor efectuate la miezul nopții de sâmbătă spre duminică, prețul carburanților din stațiile Lukoil au auns la nivelul celor din stațiile Petrom, 6,29-6,35 lei/l la benzina standard și 7,50-7,53 lei/l la motorina standard.

Tranzacție surpriză - Vel Pitar, vândut unui mare grup mexican CITEȘTE ȘI Tranzacție surpriză - Vel Pitar, vândut unui mare grup mexican

MOL a majorat sâmbătă seara, după ora 19:00, tot cu 5 bani/l atât benzina, cât și motorina, prețurile apropiindu-se de cele din stațiile OMV, de 6,39-6,44 lei/l, respectiv 7,57-7,61 lei/l.

Lukoil a fost prima companie distribuitoare de carburanți care a micșorat, în urmă cu 9 zile, prețurile cu 5 bani/l, atât la benzină, cât și la motorină, după majorările de 36 de bani, respectiv 38 de bani efectuate în prima zi a anului, ca urmare a deciziei Guvernului de a renunța la reducerea de 50 de bani/l convenită cu companii, dar și a celei a Ministerului de Finanțe de a majora nivelul accizelor stabilite de Parlament la nivelul minim dintr-o directivă UE. A fost prima dată în ultimul timp, cel puțin de la declanșarea războiului din Ucraina, când inițiativa schimbării prețurilor nu aparține liderului pieței, OMV Petrom.

De obicei, prima companie care efectua modificări de prețuri era OMV Petrom, așa cum s-a întâmplat și în acest wekend, după care și ceilalți distribuitori concurenți efectuau, la câteva ore, mișcări similare.

Motivația scumpirilor: prețul petrolului Brent este în creștere pe piețele internaționale de 11 zile, de la un nivel de 77,8 dolari/baril pe 4 ianuarie, el tranzacționându-se în prezent la unul de 85,5 dolari/baril. Prețurile petrolului au urcat vineri cu aproximativ un dolar pe baril și au înregistrat cea mai mare creștere săptămânală din octombrie, în condițiile în care dolarul american a scăzut la un minim al ultimelor șapte luni.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
benzina
motorina
omv
petrom
lukoil
mol