Turcia și Omanul semnează un acord pentru achiziționarea a 1,4 miliarde de metri cubi de gaz pe an

Turcia și Omanul semnează un acord pentru achiziționarea a 1,4 miliarde de metri cubi de gaz pe an
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 ian 2023

Turcia semnează un nou acord de gaz cu Omanul, a anunțat ministrul turc al Energiei, într-o mișcare a Ankarei de diversificare a aprovizionării cu gaz, transmite publicația TRT citată de Rador. „Vom achiziționa 1,4 miliarde de metri cubi de gaz anual și acordul nostru va fi valabil 10 ani”, a declarat ministrul Energiei și Resurselor Naturale, Fatih Donmez, la un eveniment, la Istanbul.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

„Într-o perioadă în care lumea, în special Europa, suferă din cauza problemelor aprovizionării cu gaze, Turcia ia toate măsurile pentru a deveni un centru de tranzacționare a gazelor naturale”, a adăugat el.

Ford taie prețurile pentru modelul Mustang Mach-E și majorează producția ca răspuns la reducerile anunțate de Tesla CITEȘTE ȘI Ford taie prețurile pentru modelul Mustang Mach-E și majorează producția ca răspuns la reducerile anunțate de Tesla

Directorii companiei petroliere de stat din Turcia, BOTAS, se află în Oman pentru a extinde comerțul cu gaze naturale între cele două țări, a spus el.

Ministrul a mai spus că acordul poate fi prelungit, dacă vor fi condiții favorabile.

Între timp, Donmez a spus că Turcia și Bulgaria au semnat, de asemenea, un acord pentru transportul a până la 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, care va acoperi o perioadă de 13 ani.

„Într-un moment în care lumea, în special Europa, suferă din cauza penuriei în aprovizionarea cu gaze, Turcia ia toate măsurile pentru a deveni un centru comercial al gazelor naturale”, a spus ministrul.

Ministrul a menționat că, alături de Bulgaria, Turcia a încheiat acorduri similare cu Macedonia de Nord, România și Moldova.

„Vom reuni națiunile consumatoare europene și furnizorii din Orientul Mijlociu, Mediterana, Marea Caspică, Asia Centrală la Istanbul Gas Summit, care va avea loc în perioada 14-15 februarie, la Istanbul”, a menționat Donmez, un demers pentru conectarea gazului din Asia la Europa, prin Turcia.

Turcia și-a sporit resursele de gaze și și-a diversificat aprovizionarea prin inițiative în sectorul energetic, pentru a deveni un hub global al gazelor, care va duce la determinarea prețurilor de referință ale gazelor naturale.

„Scopul nostru este să transformăm cât mai curând posibil țara noastră într-un centru global, unde să fie determinat prețul de referință al gazelor naturale”, a declarat președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, la mijlocul lunii decembrie.

Regiunea de nord-vest a țării, Tracia, care se învecinează atât cu Grecia, cât și cu Bulgaria, va deveni un hub deosebit de important atât pentru gazul natural, cât și pentru gazul natural lichefiat (GNL), odată cu creșterea capacității de GNL și de stocare subterană a gazelor, a adăugat el la evenimentul din districtul Silivri.

De când Rusia și-a început operațiunea militară împotriva Ucrainei, la mijlocul lunii februarie, națiunile occidentale au impus sancțiuni asupra companiilor și activelor rusești din întreaga lume, incluzând parțial aprovizionarea cu gaze.

La sfârșitul lunii octombrie, președintele rus Vladimir Putin a declarat că ar putea fi înființat un hub al gazelor naturale în Turcia și a prezis că mulți din Europa vor dori să semneze contracte de aprovizionare.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
turcia
oman