Ucraina cere Europei să îi furnizeze mai multă electricitate

Ucraina cere Europei să îi furnizeze mai multă electricitate
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 iun 2023

Ucraina cere Europei să își majoreze semnificativ livrările de energie electrică, după atacurile rusești împotriva infrastructurilor energetice din Ucraina și a distrugerii barajului de la Kahovka care a provocat inundații în sudul Ucrainei, a declarat ministrul Energiei, German Galușcenko, într-un interviu pentru AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Cerem Europei să majoreze plafonul pentru importurile de electricitate până la 2 Gigawați, în loc de 1 Gigawat în prezent", a spus German Galușcenko, dând asigurări că centrala nucleară de la Zaporojie nu reprezintă "un risc iminent la acest moment" dar trebuie supravegheată, scrie Agerpres.

FOTO E.ON a început teste-premieră în România: aragaz cu amestec de gaz și hidrogen CITEȘTE ȘI FOTO E.ON a început teste-premieră în România: aragaz cu amestec de gaz și hidrogen

Din cei 600 de kilometri pătrați afectați de inundațiile declanșate de distrugerea barajului de la Kahovka, din sudul Ucrainei, "până la 80 de localități ar putea fi distruse, 20.000 de gospodării vor rămâne fără electricitate și cel puțin 10.000 de hectare de terenuri agricole vor fi avariate", a spus German Galușcenko, citând estimări preliminare.

De la debutul invaziei rusești în Ucraina, "50% din infrastructurile noastre energetice au fost atacate", a continuat ministrul ucrainean, adăugând că rușii "utilizează toate tipurile de arme pentru a ataca aceste infrastructuri".

Plafonul actual de importuri de electricitate europeană în Ucraina este de 1.050 de Megawați, însă infrastructurile de interconectare existente "ne permit să importăm până la 2 Gigawați de electricitate", a explicat German Galușcenko. "Până în prezent Ucraina își acoperea 100% din necesar din producția proprie de electricitate însă am cerut Europei să majoreze plafonul livrărilor", a adăugat oficialul ucrainean.

Întrebat despre securitatea centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Ucraina și din Europa, German Galușcenko a confirmat că nivelul apelor din bazinul de răcire depinde de cel reținut din apele barajului de la Kahovka. "Nu vedem un risc iminent la acest stadiu dar urmărim îndeaproape situația", a spus oficialul ucrainean. Potrivit acestuia, în prezent nivelul apelor în bazinul de răcire se situează la 16,6 metri iar nivelul critic pentru a putea alimenta circuitele de răcire ale centralei este de 12,7 metri.

"Un risc există dar nu este unul imediat", a explicat Galușcenko, evocând temperaturile estivale și fenomenul de evaporare.

Moscova a preluat controlul asupra centralei din Zaporojie - cea mai mare din Europa - la scurt timp după declanșarea de către Kremlin a invaziei Rusiei în Ucraina la sfârșitul lunii februarie 2022 și ocuparea unor zone întregi din teritoriul ucrainean de către trupele ruse. Centrala se află în centrul unei crize de securitate nucleară din cauza bombardamentelor aproape constante din apropierea ei, pe care Kievul și Moscova și le atribuie reciproc. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
electricitate