UE lansează prețul de referință nou pentru gazele naturale lichefiate

UE lansează prețul de referință nou pentru gazele naturale lichefiate
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 feb 2023

Autoritățile de reglementare din UE au lansat un preț de referință nou pentru gazele naturale lichefiate (GNL), ca parte a planurilor de plafonare a prețurilor de referință ale gazelor dacă acestea cresc.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Prețul de referință, pe baza prețurilor GNL globale va fi folosit alături de prețul gazelor în Europa pentru a declanșa o plafonare a prețului de referință la gaze, dacă prețurile cresc la un anumit nivel, scrie Adevarul

OMV Petrom: Nu datorăm contribuția de solidaritate, dar o vom plăti dacă ANAF ajunge la altă concluzie CITEȘTE ȘI OMV Petrom: Nu datorăm contribuția de solidaritate, dar o vom plăti dacă ANAF ajunge la altă concluzie

Din 15 februarie, prețul gazelor în UE va fi plafonat dacă prețul de referință depășește 180 euro/Megawatt oră, timp de trei zile, și este cu 35 euro/Megawatt oră peste prețul de referință GNL.

Prețul de referință GNL a fost evaluat la 55,21 euro/Megawatt oră miercuri seară, de Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER).

La hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință în Europa, cotațiile futures la gaze cu livrare în luna următoare au închis miercuri la 59,30 euro/Megawatt oră, ceea ce înseamnă un spread (diferența dintre prețul de cumpărare și vânzare - n. r.) de aproximativ 4 euro/Megawatt oră față de nivelul prețului de referință GNL, departe de spreadul de 35 euro/Megawatt oră necesar pentru declanșarea plafonării prețului de referință în UE.

În decembrie, prețurile la gaze în Europa au depășit 140 euro/Megawatt oră, dar de atunci au scăzut semnificativ, datorită iernii blânde și a umplerii aproape complete a facilităților de stocare a gazelor din UE.

Evaluarea ACER a prețului de referință GNL este o medie a unor prețuri internaționale la gazele naturale lichefiate.

În urmă cu o săptămână, prețurile de referință la gaze pe piața din Europa au fluctuat puternic, în timp ce livrările din Norvegia ar urma să scadă la cel mai redus nivel din ultimele două luni, iar temperaturile sunt scăzute și duc la majorarea cererii, transmite Bloomberg.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze naturale lichefiate
ue