ULTIMA ORĂ OMV Petrom raportează pierdere trimestrială pentru prima dată în ultimii 6 ani

ULTIMA ORĂ OMV Petrom raportează pierdere trimestrială pentru prima dată în ultimii 6 ani
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 29 oct 2020

Cea mai importantă companie de petrol și gaze din România, OMV Petrom, a raportat o pierdere netă de 41 milioane de lei pe trimestrul al treilea, cea de-a patra de la privatizare, rezultatele companiei fiind grav afectate de criza Coronavirusului și de măsurile de caratinare a populației și economiei adoptate de guverne, care au condus la o scădere a cotațiilor petrolului și gazelor. Cu toate acestea, pe primele 9 luni, profitul net al companiei este în continuare pozitiv, chiar dacă se situează cu 70% sub cel din perioada similară a anului trecut, în principal ca urmare a pierderii de peste un miliard de lei înregistrată în segmentul Upstream.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

O premieră negativă în acest sens fusese înregistrată încă din trimestrul al doilea, însă numai pe segmentul upstream, unde, tot pentru prima dată de la privatizare, compania a înregistrat o pierdere trimestrială, de 130 milioane de lei ca urmare a prețurilor reduse la gaze și petrol.

În ultimul trimestru al anului 2014 și în trimestrul al treilea și al patrulea al lui 2015, OMV Petrom a raportat pierderi trimestriale, în principal ca urmare a reevaluării activelor cu 1,4 miliarde lei (2014), respectiv 0,8 și 2,8 miliarde lei (în trimestrul al treilea, respectiv al patrulea 2015).

Principala explicație a pierderii raportate pe trimestrul al treilea al acestui an sunt cheltuielile nete în valoare de 562 milioane lei, în principal aferente ajustărilor nete de depreciere înregistrate în Upstream în valoare de 918 milioane lei, că urmare a actualizării estimărilor de preț, în principal la țiței, și a reversarii integrale a ajustărilor de depreciere aferente centralei electrice cu ciclu combinat de la Brazi în valoare de 519 milioane lei, urmare a revizuirii estimărilor de preț pe termen lung pentru energie electrică și certificate CO2.

Eliminând elementele speciale, pierdere înregistrată pe Upstream a fost de doar 46 milioane lei, sub cea de 130 milioane lei din trimestrul al doilea.

Elementele speciale au însumat 1,051 miliarde lei, reflectând ajustări de depreciere și costuri aferente restructurării. Costurile de restructurare au fost generate de proiectele în derulare pentru externalizarea anumitor activități de susținere a producției.

Valoarea veniturilor din vânzări consolidate a scăzut cu 26% comparativ cu perioada miliară a anului trecut, influențată negativ de prețuri de piață mai mici ale mărfurilor și volume mai mici ale vânzărilor. Vânzările din Downstream Oil au reprezentat 74% din totalul vânzărilor consolidate, în timp ce vânzările din Downstream Gas au reprezentat 24%, iar cele din Upstream 2% (vânzările din Upstream fiind, în mare parte, vânzări în interiorul Grupului, nu către terți).

În România, producția de hidrocarburi a OMV Petrom a fost de 12,35 mil bep, echivalentul a 134,3 mii bep/zi. Producția de țiței a scăzut cu 3,6%, la 5,77 mil bbl, în principal din cauza declinului natural, iar cea de gaze cu 8,9%, la 6,58 mil bep, din cauza declinului natural al principalelor zăcăminte (Totea Deep și Lebădă Est) și a lucrărilor de mentenanță planificate, în special la Hurezani, aspecte parțial contrabalansate de contribuția sondei de explorare 4461 Totea Sud.

Drept urmare și volumul vânzărilor de hidrocarburi s-a redus cu 6,3% comparativ cu perioada similară a anului trecut, din cauza vânzărilor mai scăzute din România (temperată de vânzări mai ridicate în Kazahstan).

În ceea ce privește activitatea din Downstream, Rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale a scăzut la 563 milioane lei în în trimestrul al treilea, reflectând rezultatul mai mic al segmentului Downstream Oil, parțial contrabalansat de creșterea semnificativă a rezultatului segmentului Downstream Gas. Rezultatul din exploatare raportat a fost de 1,058 miliarde lei, reflectând elemente speciale de natură veniturilor de 486 milioane lei (în principal din reversarea integrală a ajustărilor de depreciere aferente centralei electrice cu ciclu combinat de la Brazi) și un profit din deținerea stocurilor în valoare de 9 milioane lei.
Indicatorul marja de rafinare al OMV Petrom a scăzut cu 5,5 USD/bbl, la 0,94 USD/bbl în trimestrul al treilea, mai ales că urmare a scăderii diferențialelor pentru produse (în special motorină și benzină). Rată de utilizare a rafinăriei a fost 86%, reflectând oprirea de două săptămâni din luna iulie.

Vânzările totale de produse rafinate au fost cu 7% mai mici față de trimestrul similar, reflectând cererea diminuată în contextul crizei pandemice. Volumele vânzărilor cu amănuntul ale Grupului, ce au reprezentat 57% din vânzările totale de produse rafinate, au scăzut cu 3% față, că urmare a traficului redus. Volumul vânzărilor totale de produse rafinate exceptând vânzările cu amănuntul a scăzut cu 12% față de perioada corespunzătoare a anului anterior, reflectând cererea mai redusă de pe piață internă și volume mai mari la export.

Rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale al Downstream Gas a fost 190 milioane lei în trimestrul al treilea, de 3 ori mai ridicate decât cele din trimestrul similar al anului trecut, reflectând “contribuția excelență a contractelor forward de energie electrică, complementate de veniturile de pe piețele de echilibrare și din servicii tehnice de sistem”.

Conform estimărilor OMV Petrom, cererea națională de gaze naturale a a crescut cu aproximativ 13% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Rezultatele mai bune de pe segmentul Downstream Gas au ca principală explicație prețurile mai mari realizate, pentru că volumele de gaze naturale vândute de OMV Petrom au scăzut cu 9% la 12,11 TWh.

Volumele de gaze vândute către terți au fost cu 17% mai mici decât cele din trimestrul al treilea al anului trecut în principal din cauza volumelor mari livrate în acea perioadă, care au inclus obligații către piață reglementată și piețele centralizate.

Pe piețele centralizate, OMV Petrom a vândut 4,2 TWh de gaze naturale prin produse standard la un preț mediu comparabil cu prețul pietei. La sfârșitul trimestrului, OMV Petrom avea înmagazinate 3,0 TWh de gaze naturale, comparativ cu 4,3 TWh la sfârșitul lunii septembrie a anului trecut.

Conform datelor disponibile la acest moment din partea operatorului de sistem, consumul național de electricitate a fost cu 2% mai scăzut comparativ cu același trimestru al anului 2019, în timp ce producția națională a crescut cu 3%. România a fost importator net de energie electrică în T3/20, la fel că în T3/19.

Centrală electrică Brazi a avut o producție netă de electricitate în trimestrul al treilea de 1,30 TWh, cu 30% mai mare decât producția de 1.00 TWh din perioada similară a lui 2019. Centrală de la Brazi a acoperit aproximativ 10% din producția totală de energie electrică în România în T3/20. În concordanță cu alocările în vigoare, 0,05 TWh au fost furnizați pieței reglementate de energie electrică la un preț reglementat de aproximativ 223 lei/ MWh.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
rezultate
trimestrul al treilea