ULTIMA ORĂ Prețul petrolului sare cu peste 4% în condițiile în care un atac american ucide un comandant militar iranian în Irak

ULTIMA ORĂ Prețul petrolului sare cu peste 4% în condițiile în care un atac american ucide un comandant militar iranian în Irak
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 3 ian 2020

Într-un impuls de frică față de un potențial conflict în Orientul Mijlociu, investitorii au împins cotația țițeiului de tip Brent către reperul de 69 dolari/baril, cel mai ridicat nivel al ultimelor 3 luni și jumătate. Reacția vine după ce un reprezentant al milițiilor irakiene a anunțat uciderea lui Qassem Soleimani, generalul iranian care conduce Garda Revoluționară.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După ce bursa americană a atins noi maxime în prima ședință de tranzacționare a anului, investitorii au reacționat puternic și în sensul aversiunii la risc în această noapte. Un puseu de cumpărare pe panică a fost consemnat pe piețele internaționale ale petrolului în contextul în care există temeri față de potențialul unei escaladări a unui conflict în Orientul Mjlociu.

Cotația țițeiului de tip Brent a avut un salt de 4%, până la prețul de 69 dolari/baril, pe fondul unei știri din Irak ce potențează tensiunile dintre Iran și SUA. Qassem Soleimani, generalul iranian care conduce Garda Revoluționară din sudul Irakului, a fost asasinat în urma unui atac aerian american în zona aeroportului din Bagdad, transmite Bloomberg.

Cotațiile petrolului se îndreaptă spre cel mai mare avans anual din 2016 CITEȘTE ȘI Cotațiile petrolului se îndreaptă spre cel mai mare avans anual din 2016

Este cel mai ridicat nivel la care se tranzacționează petrolului de la precendentul puseu de creștere de la jumătatea lunii septembrie, când investitorii au reacționat la informația cu privire la afectarea temporară a unor capacități de producție de țiței ale Saudi Aramco în urma unui atac cu drone prezumtiv atribuit rebelilor din Yemen susținuți de Iran.

ULTIMA ORĂ Prețul petrolului sare cu peste 4% în condițiile în care un atac american ucide un comandant militar iranian în Irak

„Mă aștept ca tensiunile din regiune să se intensifice”, spune Howie Lee, economist la Oversea-Chinese Banking Corp. din Singapore. „Intrând într-un an electoral, campania de presiune maximă din partea președintelui Trump asupra Iranului se poate intensifica pe mai departe.”

Iran și Irak au avut luna trecută o producție combinată de 6,7 milioane de barili de țiței pe zi, potrivit datelor compilate de Bloomberg.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
sua
iran
irak