ULTIMA ORĂ Tarifele de distribuție a electricității cresc în medie cu circa 1,3% pentru populație, însă cu diferențe mari între regiuni: în unele scad. Distribuitorii ceruseră creșteri cu până la peste 14%

ULTIMA ORĂ Tarifele de distribuție a electricității cresc în medie cu circa 1,3% pentru populație, însă cu diferențe mari între regiuni: în unele scad. Distribuitorii ceruseră creșteri cu până la peste 14%
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 13 dec 2018

Tarifele reglementate de distribuție a energiei electrice practicate de monopolurile regionale de profil vor crește în medie la nivel național, de la 1 ianuarie 2019, cu 1,29% pe palierul de joasă tensiune, la care sunt conectați cei mai mulți dintre consumatorii casnici, însă cu diferențe mari între cei 8 operatori de distribuție concesionari. Pentru 5 dintre aceștia sunt propuse majorări de tarife, însă pentru alți 3 se au în vedere diminuări.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Ajustările de tarife, prevăzute de proiecte de ordine ale Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), îi vor nemulțumi pe distribuitori, aceștia solicitând cu toții majorări, cuprinse între 2,49% și 14,46%. Pentru niciunul dintre cei care ar urma să beneficieze de creștere de tarif nu se are în vedere o majorare la nivelul solicitat.

Astfel, ANRE are în vedere o modificare a tarifelor aprobate pentru fiecare operator din care ar rezulta o majorare medie cu 1,29% la joasă tensiune, palier în care sunt incluse și tarifele aferente liniilor de înaltă și medie tensiune.

Cinci companii controlează aproape 58% din piața asigurărilor din România. City Insurance, liderul pieței CITEȘTE ȘI Cinci companii controlează aproape 58% din piața asigurărilor din România. City Insurance, liderul pieței

"Menționăm că valorile corecțiilor anuale pe baza cărora au fost stabilite tarifele pentru serviciul de distribuție înscrise în proiectele de Ordine pentru aprobarea tarifelor specifice pentru serviciul de distribuție a energiei electrice și a prețului pentru energia electrică reactivă mai pot suferi eventuale modificări în urma verificărilor finale asupra calculelor și/sau reconsiderării unor aspecte comunicate de operatorii de distribuție concesionari, dar estimăm că aceste modificări nu vor avea un efect major", precizează ANRE în nota de fundamentare a proiectelor de ajustare a tarifelor.

În România, tariful de distribuție are în medie o pondere de aproximativ 30% din factura finală plătită de consumatorii casnici, 45% reprezentând achiziția de energie electrică, 6% - tariful de transport, 8% - costurile de furnizare, 8,6% - costurile cu certificatele verzi, 2,2% - contribuția pentru cogenerare și 0,1% - acciza.

Cea mai mare majorare a tarifului la joasă tensiune este avută în vedere la Muntenia Nord din grupul Electrica SA, respectiv cu 4,34%. Urmează cele pregătite pentru Distribuție Oltenia din grupul CEZ (2,18%), E-Distribuție Muntenia din grupul Enel (1,74%), Delgaz Grid al E.ON (1,05%) și Transilvania Nord (0,84%).

Acționarul majoritar inițiază ofertă publică la Zentiva România, operațiune derulată în contextul achiziției companiei-mamă de către grupul Advent de la Sanofi. Scepticism în piață: Nu se va reuși delistarea CITEȘTE ȘI Acționarul majoritar inițiază ofertă publică la Zentiva România, operațiune derulată în contextul achiziției companiei-mamă de către grupul Advent de la Sanofi. Scepticism în piață: Nu se va reuși delistarea

Pentru trei dintre operatorii regionali se preconizează chiar reduceri ale tarifelor, marginale din punct de vedere al clienților, respectiv de 0,49% la E-Distribuție Banat, de 0,30% la Transilvania Sud și de 0,24% la E-Distribuție Dobrogea.  

"Apreciem că variația moderată a tarifelor specifice de distribuție față de anul precedent va avea un impact economic redus, atât în ceea ce privește variația veniturilor anuale ale operatorilor de distribuție concesionari, cât și în privința costurilor cu energia electrică suportate de utilizatorii serviciului, deopotrivă casnici și noncasnici, de pe teritoriul întregii țări. De asemenea, variația moderată a tarifelor de distribuție a energiei electrice va avea un efect favorabil în privința inflației realizate anual și, de asemenea, nu va genera costuri suplimentare agenților economici consumatori de energie electrică, cu avantajul creșterii competitivității acestora și al diminuării prețurilor bunurilor și serviciilor", consideră ANRE.

Prețul energiei electrice pentru consumatorii casnici, în regim de serviciu universal, nu va fi modificat de la 1 ianuarie 2019 și va rămâne la acest nivel până la 30 iunie anul viitor, declara, luna trecută, Claudiu Dumbrăveanu, director Direcția Generală Piață de Energie și Prețuri din cadrul ANRE. Ultima modificare a prețului energiei furnizate în regim de serviciu universal a avut loc la 1 iulie 2018, când acesta a scăzut cu 3,53%.

Pe de altă parte, în septembrie, Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) susținea că măsurile adoptate în acea perioadă de ANRE, de reducere cu peste 26% a ratei reglementate a rentabilității (RRR) companiilor de distribuție a energiei electrice și de schimbare a metodologiei de stabilire a tarifelor de distribuție, de natură să ducă la la reducerea acestora, vor diminua facturile consumatorilor casnici cu mai puțin de 1 leu pe lună, însă vor provoca pierderi de miliarde de lei pentru PIB și bugetul de stat până în 2023, ca urmare a reducerii investițiilor în sector.

ULTIMA ORĂ Tarifele de distribuție a electricității cresc în medie cu circa 1,3% pentru populație, însă cu diferențe mari între regiuni: în unele scad. Distribuitorii ceruseră creșteri cu până la peste 14%
Sursă: ANRE

Sursă: ANRE

ANCOM rămâne cu banii în conturi. Ministerul Justiției nu a avizat utilizarea unei părți din excedent pentru finanțarea proiectelor de dezvoltare a industriei comunicațiilor CITEȘTE ȘI ANCOM rămâne cu banii în conturi. Ministerul Justiției nu a avizat utilizarea unei părți din excedent pentru finanțarea proiectelor de dezvoltare a industriei comunicațiilor

De la 1 ianuarie 2019, rata reglementată a rentabilității operatorilor de distribuție a energiei electrice va fi de 5,66%, exprimată în termeni reali, înainte de impozitare, cu peste 26% mai mică față de cea în prezent în vigoare, de 7,7%. În plus, a fost modificată metodologia de stabilire a tarifelor reglementate de distribuție.

Indicatorul RRR, practic o marjă garantată de profit pentru distribuitori, reprezintă un parametru foarte important luat în considerare la stabilirea veniturilor reglementate ale operatorilor de distribuție concesionari și, deci, la fixarea tarifelor reglementate de distribuție achitate de consumatori pe facturi. Rata reglementată a rentabilității se stabilește inclusiv pe baza randamentelor medii ale titlurilor de stat emise de Ministerul Finanțelor Publice, dar și a unor indicatori de risc și de rentabilitate ai pieței românești a acțiunilor listate la bursă. În calculul ratei de rentabilitate mai intră costurile capitalului și gradul de îndatorare al companiilor de distribuție, precum și rata impozitului pe profit.

Fără un cadru transparent, clar și stabil, care să reflecte condițiile de piață, pentru următoarea perioadă de reglementare, nivelurile actuale de invesțitii nu vor putea fi susținute, iar o reducere semnificativă a investițiilor va avea ca efect final scăderea calității serviciului, afectând atât consumatorii casnici, comerciali și industriali, cât și competitivitatea economiei românești, arăta organizația.

Vânzările de haine și alimente cresc puternic în perioada Sărbătorilor: \ CITEȘTE ȘI Vânzările de haine și alimente cresc puternic în perioada Sărbătorilor: "Probabil că românii nu au depășit cu adevărat neajunsurile din perioada comunistă"

"Astfel, o scădere a volumelor de investiții ar anula efectele de îmbunătățire înregistrate ca rezultat al investițiilor de aproximativ 1,2 miliarde de euro realizate în perioada 2014-2017 în rețelele de distribuție a energiei electrice, respectiv reducerea duratelor de întrerupere medii de la 700 la 284 minute/consumator/an. Pentru acest an, operatorii de distribuție energie electrică au în curs de realizare investiții totale de aproape 400 milioane de euro", conform unui comunicat din septembrie al ACUE.

Potrivit sursei citate, mai mult decât atât, efectul de scădere a tarifului de distribuție va fi aproape nul pentru factura finală a consumatorilor casnici. De exemplu, o familie cu un consum standard de circa 100 kWh/lună va economisi sub 1 leu/lună la factură, estima ACUE.

"Dincolo de impactul la consumatori, studiile arată că noile reglementări pentru domeniul distribuției de energie electrică vor conduce la pierderea unei contribuții la PIB de 13,7 miliarde de lei și la o pierdere de aproximativ 4.500 de locuri de muncă în economie, în perioada 2019-2023, ceea ce va conduce la reducerea cu 1,2 miliarde lei a contribuțiilor fiscale plătite anual la bugetul de stat sub forma veniturilor fiscale din impozitul pe profit, taxe și contribuții la asigurările sociale", mai spune aceasta.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire energie
ieftinire energie
pret energie
tarife distributie energie
majorare tarife distributie energie
scadere tarife distributie energie
anre
cez
enel
electrica
e.on
tarife reglementate distributie energie