ULTIMA ORĂ Termocentrala Mintia a fost vândută. Cumpărătorul arab a plătit marți prețul integral până la 91,23 milioane euro

ULTIMA ORĂ Termocentrala Mintia a fost vândută. Cumpărătorul arab a plătit marți prețul integral până la 91,23 milioane euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 dec 2022

Mass Energy Global Rom, compania înființată în martie anul acesta în România și controlată de omul de afaceri iordanian Ahmad Ismail Saleh, care și-a adjudecat luna trecută la licitație activele fostei termocentrale Mintia din cadrul Complexul Energetic Hunedoara, a achitat astăzi restul de preț pentru totalitatea activelor, la termenul stabilit.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Anunțul achitării prețului integral și al semnării contractului de vânzare-cumpărare a fost făcut marți de administratorul judiciar al societăți, Expert Insolvență SPRL

Mass Energy trebuia să achite prețului integral,  de 91,23 milioane euro, până pe 27 decembrie, societatea cumpărătoare achitând anterior garanția participării la licitație, cifrată la 10 milioane euro.

″La licitația din data de 26.08.2022, activele au fost adjudecate la prețul de pornire de 91.236.832,87 euro. Adjudecatarul Mass Global Energy Rom SRL a achitat garanția de 10.000.000 euro, termenul de plată a prețului integral fiind data de 27.12.2022″, potrivit unui document analizat de Profit.ro în luna septembrie.

Deficitul bugetar accelerează pe final de an și urcă la 58,7 miliarde lei, dar este încă departe de ținta pentru tot anul. Plățile pentru investiții recuperează, dar lent CITEȘTE ȘI Deficitul bugetar accelerează pe final de an și urcă la 58,7 miliarde lei, dar este încă departe de ținta pentru tot anul. Plățile pentru investiții recuperează, dar lent

"Ne bucurăm că tranzacția a fost realizată la timp și astfel Termocentrala Mintia, un activ de importanță strategică pentru România, va rămâne pe harta energetică a țării nostre și va fi dezvoltatp în continuare, pentru a avea o capacitate de producție mai mare. În următori ani, termocentrala va trece printr-un proces amplu de dezvoltare ce implică investiții de peste 1 miliard de euro, locuri noi de muncă pentru locuitorii din zonă și o producție de cel puțin 1.290 MW", spune Emil Gros, asociat coordonator al Expert Insolventă, administratorul judiciar.

"Ne bucurăm că am finalizat această tranzacție în termeni agreați. Am avut sprijinul tuturor părților implicate pentru a obține avizele și autorizațiile necesare ca să putem demara investiția în modernizarea și dezvoltarea Termocentralei Mintia. Investiția de peste 1 miliard de euro va include dezvoltarea capacității de producție, făcând din Mintia una dintre cele mai moderne facilități din Europa și, în același timp, adaptarea la noile standarde europene pentru trecerea la producția de energie electrică din surse regenerabile care să asigure neutralitatea climatică până în anul 2050", a declarat Ahmad Ismail Saleh, președintele Mass Group Holding.

Ahmad Ismail Saleh deține 78% din capitalul Mass Energy Global Rom SRL și calitatea de administrator, restul asociaților, 5 persoane fizice, provenind din Iordania (3), Irak și Qatar (câte 1), conform termene.ro. Societatea a fost înființată în urmă cu 6 luni, cu un capital de pornire de 1 milion de dolari. Tot atunci, Saleh și aceiași parteneri au înființat și firma cu profil imobiliar Mass Global Investment Rom SRL, cu capital de 100.000 dolari.

Având în vedere specificul activului, Ministerul Energiei, în calitate de acționar al Complexului Energetic Hunedoara, a impus anumite condiții investitorului, cu scopul de a relansa producția de energie în Mintia. Astfel, cumpărătorul, Mass Global Energy Rom, are obligația ca, până la 31 decembrie 2026, să finalizeze investiția de realizare a unei capacități energetice noi cu o putere instalată de minimum 1.290 MWH, din care minimum 800 MWH în bandă pe gaz și energie regenerabilă. Demararea investițiilor va fi posibilă după acordarea de către autorități a avizelor și autorizațiilor necesare.

Ahmad Ismail Saleh deține și conduce din 1994 Mass Energy Holding Group, ale cărui operațiuni se derulează în principal în Irak, inclusiv în provincia Kurdistan.

Grupul are un număr total de 2.500 de angajați și deține capacități energetice de peste 8.500 MW. Mass Energy Holding Group își concentrează activitățile în generarea de energie electrică, producția de ciment și cea de fier și oțel.

În generarea de energie electrică, are centrale de 7.100 MW în modul BOO (Build, Operate & Own), din care 3.000 MW în Bagdad, 4.000 MW în nordul Irakului și 100 MW în Iordania. În ciment, produce 8 milioane de tone anual, iar la fier și oțel are o capacitate de producție de 1,25 milioane de tone anual.

În 2010, Saleh și grupul său au fost menționați și într-un articol din Financial Times dedicat progreselor Irakului, în special ale Kurdistanului, în ceea ce privește asigurarea securității alimentării cu energie electrică.

viewscnt
Afla mai multe despre
termocentrala mintia