Vast Resources a vândut acțiuni cu discount pentru susținerea operațiunilor din România, după probleme cu livrarea concentratului extras la Băița

Vast Resources a vândut acțiuni cu discount pentru susținerea operațiunilor din România, după probleme cu livrarea concentratului extras la Băița
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 6 oct 2022

Compania britanică Vast Resources, proprietarul minei polimetalice Băița Plai, din județul Bihor, a atras noi fonduri de la investitori pentru finanțarea operațiunilor pe termen scurt, după ce a fost nevoită să amâne exporturile de concentrat de cupru din România, pe fondul indisponibilității mijloacelor de transport.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Vast Resources a lansat, recent, un plasament de acțiuni în valoare de 665.000 de lire sterline (aproximativ 743.000 euro) la un preț de 40 pence/acțiune. Acțiunile au fost vândute cu un discount de 24,5% față de prețul la care se tranzacționau înaintea operațiunii.

Fondurile vor fi folosite pentru finanțarea activității companiei în următoarele săptămâni, “ca urmare a unei întârzieri în exportul ultimei sale încărcături de concentrat, din cauza indisponibilității transportului, precum și a faptului că producția subterană va începe să crească mai târziu în trimestrul al treilea decât era anticipat inițial, rezultând o cerință de capital de lucru suplimentar”, potrivit Vast Resources.

CONFIRMARE Fondul american GIP, cu active de 81 miliarde dolari, cumpără afacerile eoliene offshore din România ale WPD, prima care a aplicat pentru energie eoliană în Marea Neagră, pionier al industriei mondiale CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Fondul american GIP, cu active de 81 miliarde dolari, cumpără afacerile eoliene offshore din România ale WPD, prima care a aplicat pentru energie eoliană în Marea Neagră, pionier al industriei mondiale

Vast Resources se așteaptă ca următorul transport de concentrat să plece de la Băița în prima jumătate a lunii octombrie. “De asemenea, se așteaptă ca volumele de vânzări să continue să crească începând cu luna octombrie, ca urmare a majorării producției subterane”, precizează compania.

Vast Resources a încheiat un acord de vânzare cu elvețienii de la Mercuria Energy Trading pentru concentratul de cupru extras la Băița.

Mina polimetalică Băița Plai și-a majorat producția de concentrat de cupru cu 17% în trimestrul al doilea, de la 229 tone în primul trimestru la 268,8 tone.

Compania a finalizat, recent, instalarea celui de-al doilea circuit de măcinare la uzina de preparare de la Băița, operațiune în urma căreia și-a dublat capacitatea de procesare a minereurilor, de la 7.000 de tone/lună la 14.000 de tone.

De asemenea, britanicii au anunțat lansarea producției de concentrat de molibden la Băița, după instalarea unui circuit dedicat de flotație.  

Haos la calculul facturilor la energie. ANRE: În februarie 2023, consumatorilor li se vor restitui banii plătiți în plus CITEȘTE ȘI Haos la calculul facturilor la energie. ANRE: În februarie 2023, consumatorilor li se vor restitui banii plătiți în plus

Vast Resources a intrat pe piața locală în 2014, prin achiziția unei participații inițiale de 80% la mina polimetalică de la Băița Plai, repusă în funcțiune în 2020.

Compania și-a majorat ulterior deținerea la 100%, în schimbul sumei de 4,84 milioane de lire sterline (circa 6,4 milioane dolari) în acțiuni proprii.

Mina Băița Plai a fost estimată la 70 milioane de dolari în cadrul unei evaluării efectuate de directorii independenți ai Vast Resources.

Vast Resources operează în România și mina polimetalică Mănăila, din județul Suceava și are în plan dezvoltarea unei noi cariere polimetalice la Cârlibaba, în apropiere de mina de la Mănăila, perimetru pentru care a primit licența de exploatare în iulie 2020.

Tot în apropiere de Mănăila, Vast Resources mai deține două concesiuni, respectiv Piciorul Zimbrului și Măgura Neagră, unde a fost indentificată prezența unor depozite de cupru și aur.

De asemenea, compania deține și o participație de 29% din perimetrul Geamăna-Colții Lazărului, situat în apropiere de Baia de Arieș și de Roșia Montană.

viewscnt
Afla mai multe despre
baita plai
mina polimetalica baita plai
vast resources
plasament actiuni
amanare export cupru romania
lipsa transport