Vehiculele electrice și energia regenerabilă vor avea nevoie de o creștere semnificativă a ofertei de minerale critice

Vehiculele electrice și energia regenerabilă vor avea nevoie de o creștere semnificativă a ofertei de minerale critice
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 mai 2021

Oferta de minerale critice, esențiale pentru tehnologii cum arfi turbinele eoliene și vehiculele electrice, va trebui mărită în următoarele decenii, pentru a îndeplini țintele referitoare la climă, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Un raport nou al organizației din Paris, intitulat ”Rolul mineralelor critice în tranziția către energia curată”, publicat miercuri, se concentrează pe importanța nichelului, cobaltului, litiului, cuprului și elementele de pământuri rare, scrie News.ro

Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii CITEȘTE ȘI Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii

Într-un comunicat care însoțește raportul, AIE a subliniat cât de mult ar putea crește nevoia de aceste materiale în viitor.

”Perspectivele cererii și vulnerabilitățile ofertei variază foarte mult în funcție de mineral, dar nevoile generale ale sectorului energetic pentru minerale critice ar putea crește de până la șase ori până în 2040, în funcție de cât de repede vor acționa guvernele pentru a reduce emisiile”, arată raportul.

Potrivit AIE, o centrală eoliană terestră are nevoie ”de nouă ori mai multe resurse minerale decât o centrală electrică cu gaz de dimensiuni similare”.

În întreaga lume, guvernele stabilesc obiective pentru reducerea emisiilor și dezvoltarea instalațiilor de energie regenerabilă, pentru a utiliza energia eoliană și solară ca instrument crucial de reducere a consumului de combustibili fosili.

Realitatea de pe teren arată că pentru multe țări orice astfel de mișcare va reprezenta o provocare semnificativă, care va necesita o schimbare imensă.

În pofida dimensiunii acestei sarcinii, încet, dar sigur, au loc unele schimbări.

La sfârșitul lunii aprilie, de exemplu, Departamentul pentru Energie al SUA a anunțat că a acordat o finanțare de 19 milioane de dolari pentru 13 proiecte axate pe producerea de elemente din pământuri rare și minerale critice.

Miliardarul olandez Marcel van Poecke, șef la Carlyle, a preluat participația moștenitorilor lui Dinu Patriciu la producătorul de turbine eoliene EWT, un business de peste 40 milioane euro. \ CITEȘTE ȘI Miliardarul olandez Marcel van Poecke, șef la Carlyle, a preluat participația moștenitorilor lui Dinu Patriciu la producătorul de turbine eoliene EWT, un business de peste 40 milioane euro. "Interesul românilor pentru proces a părut scăzut."

Proiectele vor fi amplasate în ceea ce Departamentul pentru Energie a descris drept ”comunități tradiționale producătoare de combustibili fosili”.

Elementele de pământuri rare și mineralele critice sunt ”vitale pentru fabricarea bateriilor, magneților și a altor componente importante pentru economia energiei curate”.

Având în vedere că cererea pentru aceste materiale va crește, vor fi depășite o serie de obstacole. La rândul său, AIE a evidențiat o serie de potențiale provocări. Acestea includ lanțurile de aprovizionare descrise ca fiind ”complexe și uneori opace”; concentrația ridicată de materiale într-un număr mic de țări; se așteaptă standarde sociale și de mediu mai dure de la producători; și o scădere a calității depozitelor disponibile.

INFOGRAFICE Rocadă pe piața de gaze furnizate clienților industriali: Romgaz a detronat OMV Petrom CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Rocadă pe piața de gaze furnizate clienților industriali: Romgaz a detronat OMV Petrom

"Astăzi, datele arată o viitoare neconcordanță între ambițiile climatice ale lumii și disponibilitatea mineralelor critice care sunt esențiale pentru realizarea acestor ambiții", a declarat Fatih Birol, directorul executiv al AIE, într-un comunicat.

”Dificultățile nu sunt insurmontabile, dar guvernele trebuie să dea semnale clare despre cum intenționează să-și transforme angajamentele climatice în acțiune”, a adăugat Birol.

viewscnt
Afla mai multe despre
minerale
vehicule electrice