Veste bună pentru Romgaz? Presiune a acționarilor ecologiști ai Exxon pentru renunțarea la 2 proiecte majore de hidrocarburi

Veste bună pentru Romgaz? Presiune a acționarilor ecologiști ai Exxon pentru renunțarea la 2 proiecte majore de hidrocarburi
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 22 oct 2021

ExxonMobil este supus unor presiuni considerabile din partea noilor membri ai Consiliului de Administrație, majoritatea reprezentanți ai unor acționari ecologiști, să renunțe la multe proiecte importante de exploatare a hidrocarburilor. Acesta ar putea fi un semnal că ExxonMobil ar avea toate motivele să ajungă cât mai rapid la un acord cu Romgaz în vederea vânzării companiei care deține 50% din participația în Neptun Deep, chiar dacă acest proiect nu face parte din cele majore ale gigantului american.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit Wall Street Journal, noul Consiliul de administrație al Exxon Mobil conține trei membri nominalizați de unul dintre acționarii ecologiști, Engine No. 1 (susținut și de BlackRock Inc. și Vanguard Group) și alți doi noi membri cu o ideologie similară. Iar cât de curând, CA-ul Exxon va decide dacă gigantul american va continua să investească în mai multe proiecte majore de petrol și gaze, compania americană reconsiderându-și strategia de investiții în condițiile dinamicii radicale și accelerate a sectorului energetic.

Publicația economică nominalizează două astfel de proiecte majore ale gigantului american la care noii membri ai consiliului vor să renunțe, cel din Mozambic, care implică investiții de 27-30 miliarde de dolari, și cel din Vietnam, care la rândul său ar necesita un influx de capital de 20 miliarde dolari.

Instrumente pentru o muncă remote eficientă CITEȘTE ȘI Instrumente pentru o muncă remote eficientă

În plus, ambele proiecte la care administratorii Exxon ar fi dispuși să renunțe se confruntă cu potențiale obstacole politice, la fel ca cel din România, unde adoptarea OUG 114 la finalul anului 2018 și modificarea Legii offshore au contribuit la decizia gigantului american de a ieși din proiect.

Comparativ, în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, cu rezerve estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze, pe lângă cei 1,5 miliarde dolari investiți deja de Exxon Mobil și partenerul său, OMV Petrom, pentru a ajunge în faza de producție (estimată de guvernanți, în cazul modificării Legii offshore în acest an, pentru 2025), mai este necesară investiția a alte 3,5-4 miliarde dolari.

Recent, secretarul de stat al ministerului Energiei, Dan-Dragoș Drăgan, a anunțat, în cadrul videoconferinței Profit.ro Oil&Gas - Unde sunt gazele din Marea Neagră când avem mai mare nevoie? că rezultatul negocierilor dintre Romgaz și Exxon Mobil în vederea preluării de către cel mai mare producător autohton de gaze a companiei care deține participația americanilor în proiectul Neptun Deep ar putea fi cunoscut în perioada imediat următoare, până la finalul acestui an,

La începutul acestei luni, Romgaz a anunțat că Acordul de exclusivitate încheiat în iunie cu ExxonMobil cu privire la negocierile de preluare integrală a sucursalei românești a gigantului american, a fost prelungit cu o lună, până la 15 noiembrie.

Majoritatea experților, operatorilor și oficialilor consideră de o importanță crucială declanșarea producției în Marea Neagră, producția internă aflându-se într-un declin natural accentuat, care va conduce la o creștere a ponderii importurilor de gaz rusesc în acoperirea consumului intern de peste 50% în următorii ani (în absența demarării producției offshore).

viewscnt
Afla mai multe despre
exxon
romgaz
tranzacție
omv
petrom