VIDEO+DOCUMENT Înotând în cash pe fondul scumpirii energiei, Hidroelectrica vrea să își facă parc solar plutitor

VIDEO+DOCUMENT Înotând în cash pe fondul scumpirii energiei, Hidroelectrica vrea să își facă parc solar plutitor

Sursă foto: World Economic Forum

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 17 sep 2021

Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, controlat de stat prin ministerul de resort, continua demersurile de demarare a proiectelor de construire de unități de producție noi din surse regenerabile prevăzute în strategia sa de investiții aprobată de acționari anul trecut, comandând studiu de fezabilitate și servicii de elaborare de documentații tehnico-economice și juridice pentru un al treilea proiect fotovoltaic, după cele două despre care Profit.ro a relatat recent.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Strategia investițională a Hidroelectrica prevede construirea de capacități de producere a energiei electrice din surse solare cu o putere instalată totală de circa 50 MW, valoarea totală estimată a investițiilor necesare ridicându-se la peste 193 milioane lei.

Federația Sanitas respinge obligația vaccinării, testării pe cheltuială proprie sau dovada trecerii prin boală pentru angajații din asistența socială CITEȘTE ȘI Federația Sanitas respinge obligația vaccinării, testării pe cheltuială proprie sau dovada trecerii prin boală pentru angajații din asistența socială

Astfel, Hidroelectrica are în vedere un așa-numit "Proiect-pilot Nufărul", constând în construirea și amplasarea pe unul dintre lacurile de acumulare din portofoliul companiei, ce urmează a fi selectat în urma studiului de fezabilitate, a unui sistem flotant de panouri fotovoltaice, pentru producția de energie electrică regenerabilă.

Sistemul va avea o putere instalată între 5 și 20 MW, decizia cu privire la capacitate urmând a fi luată în funcție de radiația solară, de caracteristicile și condiționările specifice amplasamentului selectat, de echipamentele de producere de energie prevăzute a fi instalate, precum și de analizele incluse în studiul de fezabilitate comandat.

Deloitte a cumpărat de la MINI cea mai mare flotă de mașini electrice din Europa CITEȘTE ȘI Deloitte a cumpărat de la MINI cea mai mare flotă de mașini electrice din Europa

"America, Danemarca, Franța, Italia și Japonia au fost primele țări care au înregistrat brevete de invenție pentru sisteme fotovoltaice flotante. Fără a fi exhaustive, instalațiile pot fi clasificate în trei categorii: centrale PV constituite din module montate pe pontoane; centrale PV montate pe plute construite din plastic și oțel galvanizat; centrale PV montate pe plute, complet în plastic", se arată în documentația de atribuire a licitației de achiziție de documentații, unde se menționează că sistemul fotovoltaic vizat de Hidroelectrica va fi amplasat pe o structură flotantă mobilă și va avea o durată de viață estimată de 25 de ani.

Cel mai mare parc solar plutitor aflat în producție din lume se află în China și are o putere instalată de 320 MW. Coreea de Sud și India au în dezvoltare proiecte care, după finalizare, vor avea capacități superioare, de 2,1 GW, respectiv 600 MW.

Bursa se corectează la revenirea unor fantome din vremea guvernărilor Dragnea CITEȘTE ȘI Bursa se corectează la revenirea unor fantome din vremea guvernărilor Dragnea

În cadrul studiului de fezabilitate se va analiza și oportunitatea agregării sistemului flotant de panouri fotovoltaice, ca tehnologie nouă de producere distribuită de energie (DER), cu centralele hidroelectrice din apropiere, într-o așa-numită "centrală electrică virtuală" (VPP), precum și modul în care sistemele DER pot fi gestionate prin intermediul aplicațiilor software specifice (energy cloud).

"Având în vedere modul de funcționare al capacității solare, în cadrul studiului de fezabilitate se poate analiza amplasarea de capacități de stocare care să permit utilizarea energiei electrice pe tot parcursul zilei. (…) prezența apei sugerează în mod natural utilizarea energiei pentru stocarea energiei gravitaționale, în principal prin integrarea cu bazine hidroelectrice, așa-numita <baterie virtuală>", se mai precizează în documentul citat.

VIDEO Simona Halep s-a căsătorit cu Toni Iuruc CITEȘTE ȘI VIDEO Simona Halep s-a căsătorit cu Toni Iuruc

La o putere instalată maximă de 20 MW, cu factor de capacitate de 15%, se estimează că sistemul flotant fotovoltaic va produce circa 26 GWh de energie pe an.

"În funcție de rezultatele obținute, ca urmare a experienței dobândite prin implementarea acestui proiect pilot, se va putea replica această soluție pentru toate centralele unei amenajări hidroenergetice care au condiții favorabile sau în alte amenajări", se mai spune în caietul de sarcini.

Boris Johnson își remaniază Guvernul, ”cu obiectivul de a uni și nivela țara de sus” CITEȘTE ȘI Boris Johnson își remaniază Guvernul, ”cu obiectivul de a uni și nivela țara de sus”

Hidroelectrica a mai comandat recent documentații pentru proiectul construirii unui parc fotovoltaic la sol, de 45 MW, pe un teren de 55 de hectare pe care îl deține în extravilanul comunei Tudor Vladimirescu din județul Brăila, precum și pentru unul privind instalarea de panouri fotovoltaice pe clădirile a 20 de hidrocentrale pe care compania le operează în județele Olt și Vâlcea.

Hidroelectrica a realizat în primul semestru al anului un profit net de 1,687 miliarde lei, de două ori mai mare față de cel din perioada similară din 2020, de 805,5 milioane lei. De asemenea, cifra de afaceri a companiei a crescut cu 77,9% în primele șase luni, la 3,2 miliarde lei. La sfârșitul lunii iunie 2021, poziția de numerar a companiei se ridica la 3,87 miliarde lei. Acționarii au aprobat în luna mai distribuirea a 1,29 miliarde lei ca dividende aferente profitului net al anului 2020 și de 1 miliard de lei ca dividende speciale din rezultatul reportat.

Aeroportul Iași a recuperat căderea din pandemie. Traficul de pasageri din ultima lună, la 90% la sută față acum doi ani CITEȘTE ȘI Aeroportul Iași a recuperat căderea din pandemie. Traficul de pasageri din ultima lună, la 90% la sută față acum doi ani

Aceste rezultate au fost obținute în condițiile în care, în cursul perioadei, energia electrică totală vândută a ajuns la 10,48 TWh, în creștere cu 33,2% față de aceeași perioadă a anului trecut, din care electricitatea vândută din producția proprie a ajuns la 10,11 TWh, în creștere cu 45,9% față de primele 6 luni din 2020. Prețul mediu realizat de vânzare a energiei electrice de către Hidroelectrica a fost de 283,4 lei/MWh, în creștere cu 41,1% față de ianuarie-iunie anul trecut.

Hidroelectrica este controlată de către Ministerul Energiei, cu 80% din acțiuni, restul capitalului fiind în posesia Fondului Proprietatea.

VIDEO+DOCUMENT Înotând în cash pe fondul scumpirii energiei, Hidroelectrica vrea să își facă parc solar plutitor
Extras din caietul de sarcini. Sursă: Hidroelectrica

Extras din caietul de sarcini. Sursă: Hidroelectrica

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica parcuri fotovoltaice
hidroelectrica sistem fotovoltaic plutitor
hidroelectrica investitii
hidroelectrica profit
scumpire energie