Volum record de gaze naturale tranzacționat pe piața spot. Prețul s-a situat în apropierea maximului înregistrat de la lansarea platformei. Perspectivele pieței - anunțate la Profit Energy.forum

Volum record de gaze naturale tranzacționat pe piața spot. Prețul s-a situat în apropierea maximului înregistrat de la lansarea platformei. Perspectivele pieței - anunțate la Profit Energy.forum
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 17 oct 2018

Volumul de gaze naturale tranzacționat marți pe piața spot a OPCOM, cu livrare în ziua de miercuri, a fost de 5,57 GWh, un volum record de la lansarea platformei de tranzacționare pentru ziua următoare la gaze (PZUGN), care deși e funcțională încă de la începutul lunii august, a debutat efectiv pe data de 19 septembrie. Perspectivele pieței de energie vor fi anunțate la Profit Energy.forum, conferință organizată cu sprijinul Exxon Mobil, care va fi deschisă de ministrul Energiei, Anton Anton, și va reuni principalii jucători în domeniu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Detalii pot fi aflate AICI

Precedentul record zilnic de pe PZUGN a fost înregistrat pe 6 octombrie, când a fost tranzacționat un volum de 3,5 GWh cu livrare în ziua următoare.

După 6 zile în care tranzacțiile au fost cele mai reduse de la lansare, în care s-a înregistrat și un minim de 120 MWh livrați luni, pentru ziua de marți volumul a crescut brusc la 3,1 GWh.

Acesta a fost mai mare decât volumul tranzacționat în celelalte 6 zile precedente.

Pentru cei 5,57 GWh cu livrare în ziua de miercuri, prețul realizat a fost de 103 lei/MWh, cu 4 lei peste nivelul înregistrat în ședința de tranzacționare precedentă.

Volumul de gaze tranzacționat luni pe piața spot - mai mare decât cel cumulat în celelalte 6 zile precedente. Perspectivele pieței gazelor vor fi anunțate la Profit Energy.forum CITEȘTE ȘI Volumul de gaze tranzacționat luni pe piața spot - mai mare decât cel cumulat în celelalte 6 zile precedente. Perspectivele pieței gazelor vor fi anunțate la Profit Energy.forum

Acesta se apropie de prețul maxim realizat de la lansarea platformei de tranzacționare, de 104 lei/MWh, pe data de 8 octombrie.

La licitația de marți au participat S.C. E.ON Energie S.A., S.C. ENEL Energie Muntenia S.A., S.C. ENEL Energie S.A., , S.C. MET Romania Energy S.A., S.C. Nova Power & Gas S.R.L., S.C. OMV Petrom Gas S.R.L., S.C. Tinmar Energy S.A., Romgaz și Transgaz.

PZUGN a fost lansată operațional în 31 iulie 2018 și asigură participanților la piață posibilitatea ajustării portofoliilor de tranzacții și diminuării și/sau eliminării situațiilor de dezechilibru ale utilizatorilor rețelei, datorate situațiilor efective existente în piață și în derularea angajamentelor contractuale la termen. La lansare, pe platformă erau înregistrați un număr de 13 operatori economici, între timp numărul acestora majorându-se la 24.

Efectiv, Piața pentru ziua următoare a gazelor naturale (PZUGN) a debutat pe 19 septembrie, când s-au efectuat primele licitații la un preț de 98 lei/MWh.

viewscnt
Afla mai multe despre
volum
pret
gaze
pzugn